Anunțul a fost făcut de către Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor. În acest scop, vicele de la Județ a făcut o vizită la Șuncuiuș.
[eadvert]
„Proprietarul locației în care a fost construită această cetate este Asociația Urbarială «Piatra Corbului» – Bălnaca. M-am întâlnit cu membrii asociației, le-am prezentat strategia noastră de dezvoltare a zonei Defileului Crișului Repede și i-am îndemnat să transfere suprafața de aproximativ 2 ha în proprietatea comunei Șuncuiuș, în ideea de a încerca să găsim împreună finanțare europeană pentru acest proiect. Doresc să le mulțumesc și pe această cale pentru că au dat dovadă de înțelepciune și responsabilitate civică și au votat covârșitor (doar două voturi împotrivă) în favoarea propunerii pe care le-am făcut-o”, spune vicepreședintele CJ Bihor.
Încă din anul 1986, Muzeul Țării Crișurilor a început săpături sistematice pe Dealul Simionului din Bălnaca, unde au semnalat o cetate din prima epocă a fierului, construită cu o prelungire de tip „pinten-barat” până la malul drept al Crișului Repede.
Specialiștii vorbesc despre importanța obiectivului, subliniind că din acest loc se putea controla întreaga zonă, deoarece comerțul cu sare și piese de bronz se făcea cu ajutorul plutelor pe Criș, de către populația tracă a secolelor XIV-X î.d.Hr.
Cetatea despre care vorbește vicepreședintele CJ Bihor este veche de trei milenii și este aşezată în defileul Crişului Repede, la răscrucea satelor Şuncuiuş şi Bălnaca. Specialiștii au descoperit că zidurile coborau până pe malul Crişului, stabilindu-se că aceasta datează din aşa-numita epocă hallstatiană, prima parte a erei fierului, adică de prin anii 1.200 – 1.000 înaintea erei noastre. În ultimii ani s-a lansat ideea unui arheopac pe Dealul Simionului. Până acum, acesta însă nu s-a concretizat. Cetatea ar putea intra acum într-o nouă etapă, prin implicarea CJ Bihor.
„Mulțumesc domnului Doru Gabor, primarul comunei Șuncuiuș, domnului Gîrdan Teodor, președintele asociației urbariale și domnului Florin Brîndaș, pentru sprijinul acordat în organizarea acestei întâlniri și pentru susținerea proiectului. Ceea ce s-a întâmplat la Bălnaca este încă o dovadă că, dacă lucrăm împreună (administrație județeană, administrație locală și cetățeni), totul este posibil”, consideră Mircea Mălan.
Trimite articolul
XCe pre-daci?! Nu exista pre-daci pe teritoriul Ro!!! Dacii au fost primii, singurii si ultimii!!! Ok, mai suntem si noi latinii, … dar dacii autohtoni ne-au cedat de bunavoie teritoriile, … sau ceva de genu’!