Dorind să readucă în prim-plan obiceiuri și tradiții specifice generațiilor care au trăit la sate, în organizarea Fundației Pro Civitate din Sălacea s-a desfășurat duminică un eveniment cultural și gastronomic menit să reediteze pentru tânăra generaţie ceea ce a fost specific la început de iarnă în copilăria de odinioară. Prin programele Festivalului Gâsca de Valea Ierului s-a pus accent pe tradițiile din preajma sărbătoririi Sfântului Martin. Cu generații în urmă, se organiza o masă festivă înainte de intrarea în postul Crăciunului. Gâștele, gălăgioasele înaripate, au avut dintotdeauna un loc aparte în gospodăriile din Valea Ierului, creșterea lor fiind facilitată și de zona mlăștinoasă, tipică până prin anii 70 părţii de nord a Bihorului.
Reeditarea acestei tradiții are la baza dorinţa de a încuraja localnicii să crească din nou cât mai multe gâște, preparatele și bunătățile ce pot fi gătite din carnea de gâscă fiind insuficient cunoscute ori apreciate de consumatorii bihoreni. Modalitatea aleasă pentru promovare a fost centrată pe un concurs
gastronomic, la care au participat echipe locale, din Valea Ierului și chiar din Ungaria.
Tocmai pentru că evenimentul a fost organizat la prima ediție, nu au fost restricții în prepararea mâncărurilor, lăsându-li-se libertate concurenților în a-și demonstra talentele în ale sferei culinare. Aducând în fața juriului delicatesuri precum gâsca umplută cu castane și mere, echipa localității Esztár din Hajdú-Bihar a fost câștigătoarea competiției gastronomice, urmată de echipa Burgha Mică și de cea a pompierilor voluntari din Sălacea.
Pentru a-i introduce şi pe copii în atmosfera obiceiurilor specifice din preajma Sfântului Martin, micuții au fost răsfățați cu activități meșteșugărești şi de artizanat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!