Persoanele aflate în dificultate şi fără un loc de muncă, în special din mediul rural, au şansa de a învăţa o meserie şi de a primi şi bani la finalizarea cursurilor. Asociaţia Filantropia Oradea, parteneră în cadrul proiectului„Spune stop inactivităţii”, organizează cursuri gratuite pentru infirmiere, îngrijitoare copii, îngrijitoare bătrâni şi lucrător comercial. „Prin acest proiect, Asociaţia filantropia Oradea are ca obiectiv sprijinirea persoanelor aflate în dificultate în judeţele Bihor, Sălaj şi Satu Mare, şomeri de lungă durată (între saşe şi 12 luni) şi persoane fără ocupaţie”, a declarat părintele Lazăr Laurenţiu, preşedintele asociaţiei. La finalizarea cursurilor, după absolvirea examenului, fiecare absolvent va primi o indemnizaţie: 250 de lei pentru iniţiere în meseria de infirmieră şi 740 de lei pentru fiecare dintre celelalte trei cursuri.
Obiective
Scopul proiectului este îmbunătăţirea capacităţii de ocupare a şomerilor de lungă durată şi a persoanelor inactive.
Pot participa la aceste cursuri gratuite persoanele care au ieşit din perioada de indemnizaţie de şomaj, sunst înregistrate la AJOFM ca persoane în căutarea unui loc de muncă, nu au mai beneficiat de cursuri de formare profesională destinate şomerilor de lungă durată pe aceeaşi calificare. Persoanele inactive sunt persoanele fără ocupaţie, în căutarea unui loc de muncă. „Pentru că acest proiect se adresează în special persoanelor din zona rurală, am încheiat parteneriate cu primăriile pentru a ajunge mai uşor la oameni. Ne vom deplasa noi la ţară pentru a organiza cursurile, nu va fi nevoie să se deplaseze cursanţii”, a explicat lazăr Laurenţiu.
Pe lângă activităţile de informare, consiliere şi mediere pentru angajarea în reţeaua colaboratorilor asociaţiei, programul mai include şi servicii pentru consiliere în afaceri. Astfel, un număr de 56 de persoane pot beneficia gratuit de cursuri de antreprenoriat şi consiliere pentru deschiderea unei afaceri cu următoarele beneficii gartuite: conceperea unui plan de afaceri, asistenţă pentru deschiderea unei afaceri şi identificarea de fonduri rambursabile pentru afacerea asistată.
Proiectul îşi propune ca 968 de persoane să beneficieze de consiliere şi orientare spre piaţa muncii, 882 de persoane să participe la instruire. De asemenea, 288 de persoane, dintre care 144 femei şi 72 de tineri vor participa la programele integrate. Se preconizează că 98 de persoane îşi vor găsi un loc de muncă în termen de şase luni de la absolvire şi 20 de persoane vor demara o activitate independentă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!