Un proiect cu finanţare POSDRU, la care Asociaţia Filantropia Oradea este partener vrea să îmbunătăţească capacitatea de ocupare a şomerilor de lungă durată şi a persoanelor inactive. Proiectul „Spune Stop Inactivităţii” este implementat de Fundaţia Solidaritate şi Speranţă Iaşi, în parteneriat cu Asociaţia Filantropia Oradea, Asociaţia Centrul de Cercetare şi Formare a Universităţii de Nord Baia Mare şi Episcopia Severinului şi Strehaiei. „Scopul proiectului este de a sprijini persoanele fără loc de muncă, în special din mediul rural. Prin acest proiect am căutat să aducem un plus de valoare domeniului social”, ne-a declarat părintele Lazăr Laurenţiu, preşedintele Asociaţiei Filantropia Oradea, lider de proiect.
Obiective
Unul dintre obiectivele proiectului este îmbunătăţirea capacităţii de ocupare a şomerilor de lungă durată şi a persoanelor inactive, prin furnizarea de servicii de consiliere, informare profesională şi mediere pentru un număr de 968 de persoane. Dintre acestea, 288 sunt şomeri de lungă durată şi 680 persoane inactive din regiunile Nord-Est, Sud-Vest şi Nord-Vest. Un alt obiectiv este formarea profesională a unui număr de 882 de persoane din mediul rural şi urban. „În partea de Nord-Vest au fost organizate 14 cursuri a câte 14 cursanţi în meseriile de infirmier, îngrijitoare copii, îngrijitoare bătrâni şi lucrător în comerţ. Complementar acestor cursuri, cursanţii au beneficiat de servicii de informare şi consiliere pentru deschiderea unei afaceri în cadrul unui curs de antreprenoriat”, a specifiat Lazăr Laurenţiu.
În urma cercetărilor efectuate în cadrul proiectului s-a identificat o nevoie foarte mare în domeniul asistenţei sociale, foarte multe persoane fiind interesate de aceste calificări. Un stimulent a fost şi subvenţiile primite de participanţii la cursuri, de 1.500 de lei pentru cursurile de nivelul I şi aproape 500 de lei pentru cele de nivel II.
Cercetarea a mai scos în evidenţă faptul că multe dintre persoanele care au urmat cursurile de îngrijitor copii, îngrijitor bătrâni şi infirmier au făcut aceste cursuri pentru a se putea angaja mai uşor în străinătate.
Platformă online
La finalizarea proiectului, în luna septembrie, Asociaţia Filantropia Oradea intenţionează să-i de-a o continuitate. „Vrem să inaugurăm o platformă online a îngrijirilor la domiciliu. Nevoia este foarte mare. Este foarte greu să găseşti pe cineva cu astfel de calificare când ai nevoie. Vom încerca să iniţiem această platformă unde să se întâlnească cererea cu oferta, unde cei care au terminat cursurile vor putea aplica”, a precizat liderul de proiect.
Felix Cosma, directorul executiv al AJPIS Bihor, prezent la conferinţă, a fost încântat de idee şi a sugerat ca platforma să se extindă la nivel judeţean sau regional şi să înglobeze toate serviciile sociale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!