Echipa de performanță a Academiei de Dans „Ars Nova” se pregătește de selecțiile pentru Canada. Concursul pentru calificare la etapa mondială va avea loc pe 9 noiembrie, la București. Bucharest Dance Festival, o competiție internațională de dans, ajunsă la a VIII-a ediție, adună peste 1.000-1.500 de dansatori care sunt apreciați de un juriu alcătuit din specialiști în domeniu, din străinătate. Organizatorii acordă și burse, a căror valoare ajunge la 25.000 de euro. Astfel, copiii talentați au șansa să se perfecționeze în alte centre din lume.
„Echipa de performanță se pregătește să înceapă anul competițional. Din noiembrie – până în decembrie copiii vor participa la concursuri la București, Ungaria, Viena, Serbia etc. Din februarie 2020, ei încep calificările pentru mondiale”, a anunțat Teodora Lăzuran, coordonatoarea Academiei de Dans „Ars Nova”.
Street-dance
Ars Nova pregătește grupe de gimnastică și balet (grupe de începători de 3-5 ani, grupe de 5-7 ani), iar din această toamnă a dat startul cursurilor de hip-hop. Înscrierile sunt în derulare și se adresează tuturor celor pasionați de dansul de stradă, indiferent de vârstă sau de nivelul de pregătire.
Ars Nova este un centru acreditat Hip-Hop Internațional, iar din septembrie a dat start cursurilor de pregătire pentru grupele de începători. Cursurile de dans hip-hop sunt ținute de antrenoarea Ștefana Todoran, una dintre cele mai bune dansatoare de street dance din Oradea. Informațiile și înscrierile se pot obține la numărul de telefon: 0359.198.198.
„De doi ani de zile participăm în America la mondialele de street dance și suntem impresionați de nivelul la care a ajuns dansul urban. Foarte multă gimnastică, multă coordonare, forță și dans”, a spus Teodora Lăzuran.
Odată selectați, copiii sunt împărțiți în grupe, în funcție de gradul de pregătire și de vârstă.
„Ars Nova este primul centru din Oradea asociat Hip Hop Internațional. Din acest an, am început și cursuri de hip-hop, un dans care merge spre acrobatică, e atractiv pentru copii și e un mod mai ușor de a păși pe scenă (mai ușor decât o gimnastă sau o balerină)”, a mai adăugat Teodora Lăzuran.
Ars Nova este o pepinieră pentru academii renumite de dans, pentru dansul profesionist. Academia orădeană nu face doar mișcare pentru armonie, ci pregătește copiii pentru viața artistică.
În decursul celor 21 de ani de existență, mulți dintre copiii pregătiți de o școală privată, profesionistă, de dans au reușit să finalizeze colegii de coregrafie peste hotare (Anglia, Olanda, America etc.).
În echipe de performanță
Mare parte dintre copiii pregătiți de Teodora Lăzuran sunt în echipele de performanță a liceelor sportive, în cele de gimnastică ritmică, au ajuns în școli de balet din Cluj sau București.
„Faptul că instructorii scot ce e mai bun din ei îi ajută să îmbrățișeze o meserie în domeniul dansului, a gimnasticii ritmice și artistice (acrobatică). Pregătirea pe care le-o fac îi ajută să facă un sport de performanță, fără să treacă prin selecții. Sunt atât de bine pregătiți încât sunt luați imediat. Aradul mi-a luat copii, Universitatea din Oradea, la fel. În clipa în care zic: «stop, puteți să vă îndreptați spre altceva», pot să plece fără probleme. Fără să treacă prin selecții, ci sunt chiar lideri.
„Toți copiii mei au fost selectați la importante stagii de perfecționare în străinătate. Mă încântă că la nicio lună de când a început școala, eleva mea Alexandra Marami, a fost selectată de un coregraf de la Opera din Cluj pentru un spectacol de Crăciun. Ea a ajuns acum prim-solistă în acest spectacol. De altfel, Marami a fost la Budapesta la o competiție, unde a fost remarcată. Cei de la Budapesta vor să o ia în echipa lor. O altă fetiță a fost în Portugalia, la un stagiu de perfecționare, iar un an mai târziu au chemat-o la audiții”, a explicat Teodora. O altă elevă de-a Teodorei Lăzuran, Miriam Abrudan, a fost luată la o facultate de profil în Olanda, de la 16 ani.
„I s-au recunoscut ultimii doi de liceu datorită faptului că are un talent deosebit și a fost luată în facultate mai devreme. E la Code Darts în Rotterdam. Și Luana Chebeleu, de vârsta de 18 ani, de când a plecat de la noi la facultate în București, conduce un studio de dans, dansează în Baletul Pro TV-ului și în diferite videoclipuri. Patricia Teușdea a terminat academia de coregrafie în Londra și are studioul ei de dans acolo. Ceea ce facem noi la Academie este o rampă de lansare spre sportul de performanță sau pentru artă în sine. Copiii pregătiți de noi pot ajunge cu lejeritate în orice școală de profil sau orice club sportiv profesionist. Ei sunt foarte bine pregătiți”, a spus plină de încredere Teodora Lăzuran.
Citiți principiile noastre de moderare aici!