Mai sunt două săptămâni până când Oradea va fi gazda „Târgului locurilor de muncă şi al orientării în carieră”. Acesta face parte din proiectul „Reţea transfrontalieră pentru susţinerea dezvoltării profesionale din regiunea de graniţă”, un proiect cu finanţare europeană, implementat pentru prima dată în România.
Partenerul principal al proiectului este Societatea Caritabilă „Don Orione”, ceilalţi partenerii fiind AJOFM Bihor, Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Békés (Ungaria), Oficiul Guvernamental Békés şi Fundaţia pentru Dezvoltarea Afacerilor din judeţul Békés. Proiectul se derulează în perioada 01.03.2019 – 28.02.2021 şi are o valoare de 2.561.094,08 Euro.
„Acest târg este un eveniment unic la nivel naţional. Am vrea să extindem în toată ţara acea activitate care are nu numai componenta de târg al locurilor de muncă, ci şi de orientare în carieră”, a precizat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor.
Evenimentul se va desfăşura în perioada 23-24 octombrie, în intervalul orar 09:00-17:00, în Cetatea Oradea.
Participanţi
„Prin acest eveniment, cu participare gratuită, ne dorim să reîndrăgostim tinerii de meserie”, a subliniat şeful AJOFM Bihor. Cum va fi realizat acest lucru? La eveniment vor fi invitate companii reprezentative din Bihor care îşi asumă, dincolo de reţeta târgurilor de muncă, rolul de a exemplifica şi prezenta procedurile de lucru folosite.
Cu alte cuvinte, firmele vor fi prezente la eveniment cu machete, roboţi industriali, procese prin care pot exemplifica locurile de muncă disponibile. „Dorim să fie prezente minim 50 de companii, cinci universităţi din Oradea, zece furnizori autorizaţi de formare profesională, respectiv minim 15 entităţi de învăţământ care vin şi îşi prezintă oferta educaţională. Pe de altă parte, vizitatori vor fi toate persoanele de 15 ani şi peste, clase terminale gimnaziale, clase terminale a XII-a, şcoli profesionale, licee, studenţi şi absolvenţi. Sunt bineveniţi profesorii şi părinţii acestor tineri, astfel încât să putem exemplifica ce înseamnă azi piaţa forţei de muncă”, a explicat Békési Csaba.
În această activitate se va implica şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, care a răspuns pozitiv invitaţiei. Transportul elevilor din judeţ va fi asigurat gratuit. Unele companii vor susţine workshop-uri în cadrul evenimentului.
Având în vedere că proiectul se întinde până în anul 2021, un astfel de târg va fi organizat şi în anul 2020, urmând ca data să fie stabilită în urma consultării participanţilor prin intermediul unui chestionar. Evenimentul de pe partea maghiară a ajuns la ediţia a 23-a, ediţia din acest an fiind organizată în 1 octombrie, la Békéscsaba. Evenimentul de la Oradea se va desfăşura pe baza unui exemplu de bune practici oferit de partenerii maghiari.
Peter Miheller, managerul Societăţii Caritabile „Don Orione”, a subliniat importanţa orientării în carieră. „În sistemul nostru educaţional, orientarea în carieră e făcută de diriginţi şi de psihologii şcolii. Concluzia este că trebuie ceva mult mai mult. Aici, practic, dorim să intervenim prin acest eveniment. Pentru generaţiile următoare este de importanţă majoră să fie ajutate să-şi găsească locul în societate. Vrem să-i ajutăm să îşi aleagă o meserie pe care să o practice cu plăcere”, a precizat Peter Miheller.
Trimite articolul
XSa se indragosteasca de meserii cei doi din poza, mai ales domnul bekesi csaba, care lauda firmele de productie, mai ales cele internationale, de aici de la de fiecare data cand are ocazia.
La ce salarii ofera fabricile de pe langa oradea, cum sa te indragostesti de o meserie, cand ai sanse mari ca unu de la poarta (paznic) sa aiba salar mai mare decat unu care munceste 8 ore sa produca pentru fabrica respectiva.
Iar daca ajungi aici la o firma pe un post mai bunicel si nu o esti cunostinta cuiva dintre sefii firmei, se trage de tine si ti se baga de vina toate si mai esti si umilit sa ti se demonstreze cat de in urma esti si cauta sa te inlature dintre ei.
Asa ca am ajuns la 30 de ani dupa revolutie ducand-o mai greu si fiind mai sclavi ca niciodata.
Din pacate, dragostea pentru o meserie nu iti asigura nici macar un trai decent.