„Cred că una dintre prioritățile Beiușului, pe termen mediu și lung, trebuie să fie școala și educația de calitate”, afirmă Sorin Briscan.
„Una dintre prioritățile mele, cât și ale colegului meu, Emil Popa, este educația. Educația de înaltă calitate. Pentru a o menține, dar și pentru a avea performanță și interes față de școală, propunem un proiect de hotărâre prin care cei merituoși să fie răsplătiți, încurajați și stimulați să învețe, să studieze, să prindă drag de carte”, spune consilierul local USR Plus Beiuș, Sorin Briscan.
[eadvert]
Exemplul de bune practici invocat de cei doi consilieri este cel al țărilor nordice.
Sorin Brișcan și Emil Popa vin din mediul antreprenorial și pledează pentru ideea că „cea mai bună și mai sigură investiție este în educație, pentru dezvoltarea unei comunități, a unei nații”.
Consilierii USR PLUS Beiuș afirmă că ideea pe doresc ei să o implementeze în municipiu „au aplicat-o deja țări precum Finlanda, Danemarca sau Elveția, care acordă o extrem de mare atenție învățământului.
„Am considerat că una dintre prioritățile Beiușului pe termen mediu și lung trebuie să fie școala de calitate. În acest sens, am depus azi la Primărie un «Proiect de hotărâre privind aprobarea majorării cuantumului lunar al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat, cu frecvență, care se acordă în anul școlar 2021-2022 în școlile din Beiuș». Concret, ne dorim susținerea financiară a elevilor buni la învățătură, a celor cu nevoi sociale și a celor care fac performanță, onorându-ne la concursurile și olimpiadele naționale sau internaționale”, explică Sorin Briscan.
Cei doi consilieri propun următoarele burse pentru elevi și profesori: bursa de studiu să fie de 200 de lei, bursa de merit și socială să fie de 400 de lei, iar bursa pentru performanță să fie de 2.000 de lei. Emil Popa consideră, la rândul său, că profesorul îndrumător al elevilor care primesc bursa de performanță, în urma participării la olimpiadele naționale sau internaționale, să fie premiat cu câte 500 de lei, pentru fiecare elev care a făcut performanță.
Pledoarie pentru performanță:
– Dorința de a reda învățământului beiușean prestigiul de altădată prin creșterea calității actului educațional, creșterea performanței elevilor și nevoia de dezvoltarea personală.
– Munca oamenilor trebuie răsplătită, cu atât mai mult a elevilor și profesorilor performanți.
– Pentru creșterea interesului față de performanță, față de educație de calitate, față de provocările din competițiile locale, naționale sau chiar internaționale.
– Din dorința de a pune bune instituțiile de învățământ din Beiuș pe harta celor mai bune și prestigioase școli din țară.
– Pentru o mai bună motivare a elevilor și a dascălilor în ceea ce privește învățarea, respectiv predarea disciplinelor de învățământ.
– Nevoia de a atrage un număr cât mai mare de elevi în școlile beiușene, prin calitatea învățământului oferit.
Trimite articolul
XVa trebuie in primul rand un corp profesoral bun , format la universitati serioase ( nu la Sorbonica), respectat, bine remunerat( ca acum 75 ani) . Prestigiul vechiului liceu Samuil Vulcan, fanion al invatamantului liceal romanesc din Ardeal timp de 150 ani , a cam palit in ultimii 35 ani.