De un sfert de veac, bihorenii stau în picioare pentru asistenţa socială. Aceştia sunt chemaţi să se ridice, din nou, în picioare în data de 14 septembrie, când filiala Bihor a Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali (CNASR) din România va organiza, la Universitatea din Oradea, evenimentul „Bihorul se ridică în picioare pentru asistenţa socială”.
Judeţul Bihor se alătură astfel celorlalte judeţe prin care a trecut Caravana CNASR, denumită: „România se ridică în picioare pentru asistenţa socială” (Gorj, Sibiu, Neamţ, Bacău, Ialomiţa, Ilfov, Giurgiu, Vaslui). Campania are ca scop promovarea şi valorizarea profesiei de asistent social la nivel naţional.
„Va mai trece un timp până ce asistentul social din România va avea «puterea» pe care o are omologul său din sistemul trans-atlantic de asistenţă socială sau libertatea de acţiune şi de decizie a omologului său din sistemul britanic. Dar, cu toate acestea, sperăm într-o revigorare a spiritului de breaslă, precum şi într-o valorizare a statutului nostru profesional, ceea ce implică asigurarea şi respectarea condiţiilor de muncă astfel încât exercitarea profesiei să se poată realiza conform codului deontologic al asistenţilor sociali”, este convingerea lui Doru Buzducea, preşedintele CNASR şi decan al Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială din Bucureşti.
Presiuni şi nevoi
Totodată, conducerea CNASR vrea să aducă în atenţia autorităţilor locale şi a societăţii problemele cu care se confruntă asistenţii sociali.
În acest sens, CNASR depune eforturi pentru ca autorităţile locale şi cele centrale să înţeleagă faptul că sistemul de asistenţă socială din România nu poate funcţiona fără asistenţi sociali şi că, la ora actuală, în ţara noastră, în special în comunităţile din mediul rural, există un deficit de peste 20.000 de asistenţi sociali.
„În cadrul campaniei noastre, atragem atenţia că există o nevoie majoră de angajare a asistenţilor sociali în mediul rural, acolo unde se află multe dintre problemele sociale, adevăratele suferinţe ale oamenilor. Avem absolvenţi de asistenţă socială pregătiţi să lucreze la ţară. Unii dintre aceştia provin chiar din mediul rural şi şi-ar dori să se întoarcă în localităţile de origine pentru a profesa”, a subliniat Doru Buzducea, promotorul campaniei „România se ridică în picioare pentru asistenţa socială”.
De asemenea, conducerea Colegiului Asistenţilor Sociali mai doreşte să-i încurajeze şi să-i susţină pe asistenţii sociali să rămână să profeseze în ţară, asigurând că se va ajunge până la a exercita presiuni asupra oficialităţilor în vederea majorării salariilor asistenţilor sociali.
Citiți principiile noastre de moderare aici!