TELECHIU – Echipa interministerială care s-a aflat luni şi marţi în control la staţia de piroliză de la Telechiu va formula un raport. De care depinde existenţa societăţii. Primarul de Ţeţchea, Buhor Chirilă, confirmă prezenţa comisiei. „Au fost reprezentanţi ai Ministerului Mediului, Ministerului Economiei, din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, dar şi trimişi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Localnicii din Telechiu nu îşi mai doresc ca fabrica să funcţioneze în satul lor şi în acest sens există un memoriu semnat de 304 localnici care a fost înaintat diverselor foruri şi instituţii. Acum aşteptăm ca şi Primăria Ţeţchea să primească concluziile echipei interministeriale de control”, spune şeful Primăriei Ţeţchea.
Interpelare
Afacerea bazată pe transformarea cauciucului în combustibil lichid a demarat în 2002. Societatea Pyroinvest a concesionat de la Primăria Ţehchea 6 ha de teren pe o durată de 49 de ani. Premiată în Topul Creativităţii, cotată ca exponenta unei invenţii revoluţionare, firma de la Telechiu a intrat în atenţia opiniei publice după un incendiu devastator din seara zile de 25 ianuarie, când din cele 2.500 tone de cauciuc depozitate au ars aproximativ 500 de tone. Pagubele au fost estimate la peste 100.000 euro, iar Pyroinvest a primit o amendă de 1,2 miliarde lei pentru nerespectarea normelor de mediu. Periodic focul mocnit de la Telechiu răzbate la suprafaţă lăsând mici dâre de fum. Marţi, situaţia fabricii de la Telechiu a ajuns şi în plenul parlamentului printr-o interpelare a deputatului Derzsi Akos care i-a în răspăr investiţia de la Telechiu. „Chiar şi la prima vedere miroase, atât locul cât şi afacerea, cu atât mai mult că pe platforma de lucru pe lângă munţi întregi de anvelope sunt depozitate tone de praf de cauciuc în saci care sunt etichetaţi conform normelor europene, în limba engleză, dar de provenienţă spaniolă. Oare de ce se ambalează cauciucul măcinat la Telechiu în saci cu etichete spaniole? Sau cumva cauciucul măcinat este import? Cine ştie? Oricum nu are importanţă pentru că societatea inovatoare are autorizaţii de funcţionare de la toate instituţiile publice competente”, se arată în interpelarea parlamentarului bihorean.
Termene
Deputatul UDMR invocă şi anumite termene care ar fi trebuit respectate în urma incendiului şi care susţine Derszi nu au fost respectate:solicitarea revizuirii autorizaţiei de mediu – termen: 12 februarie 2009; elaborarea unui studiu privind impactul incendiului asupra biodiversităţii din zonă – termen prezentare studiu: 1 martie 2009; desfiinţarea instalaţiei de piroliză existentă pe amplasamentul societăţii din Telechiu în termen: 30 iunie 2009. „Oare cât cauciuc trebuie să mai ardă sau cât praf de cauciuc trebuie să apară din senin sau cât trebuie să mai suporte localnicii, ca autorităţile să-şi facă datoria astfel încât să nu devenim groapa de experienţe urât mirositoare a Europei”, se întreabă retoric parlamentarul. Conform lui Petru Trif, unul dintre acţionari, fabrica de la Telechiu prelucra, zilnic, 18 tone de cauciuc. Din estimările acţionarului Pyroinvest, capacitatea de prelucrare a fabricii ar fi fost de 20.000 tone de cauciuc pe an. „Am putea fi curăţătoria României””, declara Petru Trif (foto). Domnia sa afirma atunci că de prototipul de la Telechiu sunt interesaţi şi nemţii.
Veronica Bursasiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!