La diseminarea rezultatelor proiectului, care a avut loc la Biblioteca Universităţii Oradea, au luat parte numeroşi directori de şcoli şi grădiniţe, reprezentanţi ai firmelor de catering, precum şi reprezentanţi ai instituțiilor partenere: decanul Facultăţii de Protecţia Mediului, Ioan Chereji, Nicolae Hodişan – directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor, Alin Novac – inspector şcolar general ISJ Bihor, Giani Bura – directorul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, dar şi Nagy Miklos – preşedintele Asociaţiei Bioagricultorilor din România „Bioterra”.
Mai sănătos
„Acesta este un proiect care promovează alimentaţia sănătoasă în şcoli şi grădiniţe, iar dacă unităţile de învăţământ nu au cantine, acest proiect se adresează şi firmelor de catering care furnizează aceste servicii de alimentaţie publică către copii. Ce este nou vizavi de acest proiect este faptul că noi ne referim la hrană sănătoasă şi prin prisma faptului că ne dorim ca aceasta să fie produsă local, pentru că se spune că este în ADN-ul nostru amprenta acestui loc, fapt pentru care considerăm că suntem obişnuiţi cu acestă hrană de atâtea generaţii şi este mult mai benefic să consumăm astfel de alimente decât pe cele din import.
Proiectul este unul internaţional de tip Erasmus +, în cadrul căruia sunt implicaţi opt parteneri internaţionali din cinci ţări diferite, majoritatea din vestul Europei”, ne-a spus lect. dr. Anamaria Supuran, manager instituţional.
De-a lungul celor doi ani de proiect au fost identificaţi o serie de producători locali care ar putea furniza astfel de produse cantinelor, respectiv firmelor de catering.
În cadrul proiectului au fost elaborate cursuri pentru profesori, dar şi pentru părinţi, privind alimentaţia sănătoasă. Cursul este adaptat şi pentru directorii de şcoli, de grădiniţe şi pentru administratorii care fac achiziţiile.
O altă componentă vizează firmele de catering. „Avem suport de curs, metode de introducere şi predare a acestor informaţii, colecţie de bune practici. Deocamdată suntem la faza teoretică, la un prim pas, dar ne dorim ca în următoarea etapă să depunem un proiect cu cantine pilot. Un alt obiectiv viitor ar fi să propunem o schimbare legislativă potrivit căreia cantinele din şcoli şi grădiniţe, dar şi firmele de catering care deservesc aceste unităţi de învăţământ, să utilizeze produse locale în proporţie de măcar 50% şi, pe cât posibil, chiar şi bio. Este adevărat că preţul produselor bio este altul, dar trebuie să ne gândim că micuții pe care-i hrănim reprezintă viitorul acestei ţări”, a punctat Anamaria Supuran.
Deliciul evenimentului a fost workshop-ul culinar în cadrul căruia bucătarii Szapanos Tiberius şi Czentye Teodora au preparat şi prezentat numeroase bunătăţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!