De la mijlocul anului în curs, ajutoarele sociale, alocaţia pentru întreţinerea familiei şi ajutoarele pentru încălzire vor fi acordate mai greu beneficiarilor. Persoanelor apte de muncă li se va oferi, în primul rând, o slujbă. În caz de refuz, nu vor mai beneficia de aceste ajutoare.
Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială vrea să introducă de la jumătatea anului 2016 venitul minim de incluziune socială. „Acesta ar trebui să îmbine cele trei tipuri de beneficii: ajutorul social, alocaţia pentru susţinerea familiei şi ajutorul pentru încălzire. Prin introducerea acestui nou tip de beneficiu se doreşte stabilirea unor criterii mai performante de eligibilitate pentru beneficiari. Se doreşte scăderea numărului de persoane care să depindă de aceste beneficii sociale”, a declarat Felix Cozma, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Bihor.
Acesta a precizat că se încearcă modificarea concepţiei conform căreia dacă te duci la un loc de muncă şi ţi se oferă un salariu peste ceea ce poţi câştiga dintr-un beneficiu social, să-l accepţi. „Se va încerca crearea unui sistem prin care un şomer căruia i se oferă un loc de muncă pe măsura calificării lui să poată să fie constrâns, prin acordarea sau neacordarea acestui beneficiu, să se angajeze”, a explicat şeful AJPIS Bihor.
Mai puţine ajutoare
Activitatea AJPIS se va concentra în perioada următoare pe partea de prevenţie. „S-a constatat că în perioada care a trecut, activitatea s-a desfăşurat, ceea ce nu este un lucru rău, pe plăţi, dar s-a constatat stabilizarea numărului de persoane aflate în plată”, susţine Felix Cozma. Astfel, numărul mediu lunar de beneficiari de ajutor social a scăzut de la 6.282 de persoane în 2014 la 6.125 în 2015. Numărul mediu lunar al beneficiarilor ajutorului acordat pentru încălzirea locuinţei cu energie termică a scăzut de la 8.791 de persoane în 2014 la 3.323 în 2015. „Scăderea numărului de beneficiari de ajutor de încălzire se datorează şi controalelor făcute de noi, dar şi datorită faptului că unele persoane au înţeles că acordarea acestor beneficii se face către persoanele care . Doar în Oradea, în urma controalelor efectuate de noi, pe baza documentelor depuse la dosar şi a anchetei sociale făcute, s-au depistat 1.500 de persoane care nu au declarat veniturile corecte”, a exemplificat directorul executiv al AJPIS Bihor.
Felix Cozma se plânge că este foarte dificil, prin pârghiile pe care le are instituţia, să facă un control preventiv, neavând o bază de date interconectată cu Casa de Pensii, APIA, ANAF, pentru a putea verifica veniturile beneficiarilor.
Pe de altă parte, din prezentarea făcută de directorul AJPIS Bihor reiese o creştere foarte mare a suspiciunilor de fraudă verificate de instituţie. Dacă în 2014 au fost verificate 452 de suspiciuni de fraudă din partea beneficiarilor de servicii sociale, în 2015 numărul suspiciunilor de fraudă a crescut de aproape 39 de ori, la 17.538. „Peste 80% din aceste suspiciuni au fost confirmate. Sumele de plată au fost recuperate în proporţie de 90%”, conchide Felix Cozma.
Citiți principiile noastre de moderare aici!