Vor alegeri locale anticipate. Din cei 1900 de localnici cu drept de vot din comuna Sârbi, 900 şi-au depus semnăturile pentru a organiza referendum pentru schimbarea consiliului local. Motivul: consiliul blochează proiectele comunei. Legea prevede că pentru a se organiza referendum trebuie ca 25% din populaţia fiecărei localităţi din comună să-şi dea acordul scris.
Singuri în ţară
„Cred că suntem singura comună din ţară unde consiliul local nu a votat rectificarea de buget, susţine primarul Nicolae Ghiuro. Aceasta trebuie să se întâmple încă din primăvară. Dacă nu avem rectificare de buget, nu putem plăti facturile, salariile. Cu salariile încă nu suntem restanţi, dar avem facturi în aşteptare. Avem aprobate este 8 miliarde de lei de la Guvern pentru apă şi drumuri. Nici în şedinţa de azi, extraordinară, nu s-au aprobat banii. O să o mai convoc peste trei zile. O să-i tot port. Am încercat să fac drumul Sârbi -Sălard, au contestat lucrarea, a venit o comisie să mă audieze. Orice fac mă reclamă la Poliţia Economică, Curtea de conturi, Direcţia Naţională Anticorupţie. Tot ce se aprobă, se aprobă numai pe interese”.
Primarul liberal Nicolae Ghiuro spune că toate problemele i se trag de la faptul că nu deţine majoritatea în consiliu. Pe lângă cei trei consilieri PNL, primarul îl mai are alături doar pe consilierul ţărănist. Ceilalţi aleşi fac opoziţie la primar: 4 PSD, 2 PC şi 1 PDL. Nicolae Giuro consideră că cei din PSD sunt capul răutăţilor. „PSD-ul a dat bani mulţi bani la votare şi a crezut că iese primar cel de la PSD”, reclamă primarul.
Blocaţi 20 de ani
Listele cu semnături au fost depuse la Prefectura Bihor. Instituţia nu dat undă verde la referendum fiindcă documentaţia era incompletă. „Nu am eu nici un fel de problemă în a aproba organizarea referendumului. Problema a fost la ei, că nu aveau documentaţia completă”, spune reprezentantul Guvernului în teritoriu, Gavrilă Ghilea. La rândul lui, primarul spune că deşi nu s-a ocupat în mod direct de strângerea semnăturilor, listele vor fi refăcute şi predate, din nou la Prefectură, în doar câteva zile. „Erau semnături duble. Dar le refacem, să vedem ce zic atunci, domnii de la Prefectură”, spune Nicolae Ghiuro.
Indiferent de culoarea politică a primarului, la Sârbi consiliul local a blocat, în fiecare mandat, proiectele şefului primăriei. La fel s-a întâmplat şi în mandatul primarului Ţica. Acesta s-a aflat la un pas de a încerca să demareze procedura de dizolvare a consiliului. „La Sârbi, aşa se întâmplă de la Revoluţie încoace”, confirmă primarul în exerciţiu. Consiliul local Sârbi nu e singurul care ar putea fi dizolvat. Fiindcă nu s-a întrunit şase luni, Consiliul local Tileagd se află în procedură de dizolvare. Şi are un nou termen de judecată pe 22 octombrie.
Veronica Bursaşiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!