În urma consultării a 112 structuri teritoriale şi sectoriale de către Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) au rezultat câteva modalităţi de reducere a costului creditării şi de stimulare a finanţării IMM-urilor. Principalele paliere pe care se poate acţiona în acest sens sunt următoarele: diminuarea costului capitalului; atenuarea dezechilibrului în ceea ce priveşte puterea de negociere a părţilor; diminuarea riscului asociat creditării; îmbunătărţirea politicilor băncilor cu capital de stat; eliminarea asimetriei informaţionale actuale; creşterea nivelului de competenţă a părţilor implicate în relaţiile bancare şi diminuarea birocraţiei.
Cereri punctuale
„Pentru a pune în practică aceste modalităţi de reducere a costului creditării şi finanţării IMM-urilor, CNIPMMR a avansat câteva cereri punctuale”, a precizat Ioan Mintaş, prim vicepreşedinte al CNIPMMR, enumerându-le. Una dintre acestea este anularea obligativităţii deschiderii de conturi în Trezorerie pentru societăţile comerciale care derulează operaţiuni cu instituţiile publice. Eliminarea din contractele bancare a clauzei standard prin care „banca îşi rezervă dreptul de a majora dobânda în funcţie de condiţiile pieţei” ca fiind abuzivă este o altă cerere a IMM-urilor.
Nu în ultimul rând dezvoltarea de către bănci de noi produse destinate IMM-urilor, în parteneriat cu fondurile de garantare, contragarantare, instituţiile publice, dar şi cu instituţiile financiare europene ar fi o altă modalitate de reducre a costurilor.
Acceptarea şi a altor entităţi (ONG-uri, patronate, sindicate, fundaţii etc.) în aceleaşi condiţii de garantare, precum sunt cele aplicate firmelor (acestei categorii nu i se acordă nici scrisori de garanţie şi nu îi sunt regunoscute garanţiile de la fondul de garantare) este o altă modalitate.
„Referitor la comisioanele bancare cerem eliminarea comisionului de rambursare anticipată a creditului; micşorarea comisionului de eliberare a scrisorii de garanţie (îndeosebi când se garantează cu depozite colaterale) şi micşorarea comisioanelor de eliberare de numerar pentru IMM-uri de la 0,4-0,6% la 0,1-0,2%”, conchide Ioan Mintaş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!