Nici 10% din aşa numita „fracţie uscată” colectată la blocuri nu este corect selectată, se plâng operatorul de salubritate din Oradea şi administratorul haldei de gunoi. „Oamenii fie că nu vor fie că nu cunosc ce înseamnă selectarea deşeurilor”, este concluzia lui Pasztai Zoltan, reprezentantul firmei care deţine halda.
În acest context, Primăria, RER Ecologic şi Eco Bihor demarează o campanie de sensibilizare a orădenilor, mai ales a celor de la bloc, sub sloganul „colectarea selectivă nu este un moft, este o necesitate!”.
Până ieri, organizatorii se bazau pe participarea a 250 de voluntari, mai ales elevi şi studenţi dar spun că ar mai avea nevoie de 120-130 de oameni. Înscrierea în campanie este posibilă până vineri, campania urmând să se desfăşoare sâmbătă şi duminică.
„Vor fi împrăştiaţi mai ales în zona de blocuri unde există baza materială pentru colectarea selectivă dar oamenii nu o folosesc. Vom împărţi fluturaşi, mici cadouri, pixuri sau brelocuri inscripţionate cu logo-ul campaniei. Avându-le aproape o vreme poate îşi vor aminti să selecteze”, crede Pasztai. Cei interesaţi să participe ca voluntari se pot înscrie on-line la www.ecobihor.ro sau la telefon 0259-414-109, între orele 8 -16.
Inchideţi incintele!
Operatorii de salubritate au constatat că în cartiere, acolo unde există incinte de depozitare închise şi colectarea selectivă este mai corect făcută.
„În cartierele de blocuri din Oradea sunt montate aproximativ 200 de incinte pentru containere, dintre care aproximativ 10% au ferestre prin care se aruncă gunoiul”, spune Mircea Stejărean, şef Serviciu Inspecţii din Primărie. Acesta spune că, funcţie de pretenţiile asociaţiilor de proprietari aceste platforme pot avea sau nu geam dar că e musai sa fie închise. „Există o hotărâre de consiliu local care obligă asociaţiile să le încuie. Au fost şi controale cu poliţia locală pentru asta”, precizează Stejărean.
Mai bine la case
Conform directorului Pasztai, 80-85% din deşeurile selectate ridicate de la case sunt „necontaminate”, adică pot fi reciclate cu succes. „Fracţia uscată din zonele de blocuri poate conţine varză, lebeniţă, mâţă moartă, bocanc şi ce mai doriţi. 5% e reciclabil, mai mult nu putem folosi”, este concluzia lui Pasztai.
C.GH.
Citiți principiile noastre de moderare aici!