„Pe maestrul Teodor Vasilescu îl cunosc din 1976 când am fost selectată în Cununa Carpaţilor să dansăm în America cu prilejul bicentenarului”, îşi aminteşte maestrul coregraf Florica Negrău de la Palatul Copiilor din Oradea povestea unei colaborări care durează de peste trei decenii. Japonezii care studiază folclorul bihorean sunt specialişti, profesori în Japonia. Ei predau dansurile în şcolile japoneze şi în cadrul grupurilor recreaţionale. Acum, specialiştii japonezi se află practic în vacanţă şi au decis să-şi dedice timpul liber studiului dansului bihorean care pentru ei are o nuanţă exotică.
„Dansul este un mijloc de educaţie pentru multe ţări din vest, dar şi din America, Japonia, Honk-Kong, Taiwan, iar dansul tradiţional se predă în şcoli internaţionale de dans, dar şi în cadrul grupurilor relaţionale. Japonezii sunt interesaţi de dansurile din Balcani, din Bulgaria, Grecia, care sunt dansuri vechi, dar şi de cele din Transilvania şi Moldova. Dansurile de linie sunt dansurile tradiţionale, iar Bihorul este o zonă specială fiindcă aici sunt Floarea Crişu şi Florica Negrău, care cred că au un rol extraordinar în transmiterea folclorului mai ales în această perioadă a preschimbărilor condiţiilor sociale şi economice când lumea se rupe de folclor”, spune maestrul Teodor Vasilescu.
Ardeleanca
Profesorii români spun despre elevii lor japonezi că sunt foarte receptivi, sunt conştienţi că au mult de lucrat, învaţă bine, se străduie, nu cedează, sunt dornici să aibă noi experienţe, pun pasiune în ceea ce fac. Coregrafii români au ales să le împărtăşească japonezilor ritmurile „Ardelencei de la Roşia”. Maestrul Vasilescu a predat ritmurile româneşti şi unui grup de americani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!