Cei 50 de reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari atraşi de dezbaterea publică organizată de Primăria Oradea au considerat oportună introducerea taxei speciale pentru rezervarea locului de parcare la domiciliu. Conform proiectului municipal, de la 1 ianuarie orădenii vor putea rezerva parcarea de la domiciliu, timp de un an, cu 80 de lei. Fiecare apartament va avea dreptul la un singur loc de parcare, iar rezervările nu vor putea depăşi două treimi din întreaga parcare, pentru a lăsa loc şi vizitatorilor. Încasările vor fi folosite de municipalitate pentru amenajarea altor parcări. „E binevenită taxa pe locul de parcare, fiindcă va aduce linişte între vecini.”, a spus Leontin Mateaş de la Asociaţia „Salcâmului”. Pentru a preveni alte discuţii între vecini, Ioan Opriş, de la Asociaţia „Felix”, a sugerat ca Primăria să se ocupe de repartizarea parcărilor. Însă alţi şefi de asociaţii au opinat că locurile de parcare ar putea fi trase şi la sorţ.
„Iniţiativa municipalităţii are la bază dorinţa de a avea un oraş mai curat, mai ordonat, de care să fim mândri”, a deschis viceprimarul Rozalia Biro, dezbaterea publică găzduită miercuri după-amiază de Sala „Traian Moşoiu” a Primăriei Oradea pe tema introducerii taxei speciale pentru parcarea de domiciliu.
În timp ce în momentul de faţă Serviciul Parcări din cadrul Primăriei are o ofertă de abonament de parcare stradală de 50 lei pe lună, pentru persoane fizice sau juridice, viitoarea parcare de domiciliu va putea fi folosită doar de persoane fizice şi doar pentru un autovehicol proprietate personală, între orele 17 şi 7.
Iar şeful Serviciului Gestionare Parcări, Ion Şimon, a promis că plata taxei le va garanta orădenilor dreptul de a avea locul de parcare la dispoziţie. „Orădenii care îşi găsesc locul ocupat vor putea solicita telefonic ridicarea autovehiculului. În primă fază, poate că la ora 17 vor fi sute de solicitări şi trei maşini de ridicat nu vor face faţă, dar va exista şi varianta amendării celui care a ocupat abuziv locul de parcare”, a anticipat Şimon.
În acest sens, municipalitatea a inclus deja în buget achiziţionarea a încă două autospeciale de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar.
50 – 60 de lei…
În condiţiile în care majoritatea reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari s-au pronunţat miercuri în favoarea taxei de rezervare a parcării domiciliare, au apărut şi încercări de micoşorare a cuantumului taxei. „Taxa e bună, dar 80 de lei pe an pare cam mult. Poate 50 sau 60 de lei ar fi mai potrivit”, a opinat Dan Mihuţ, preşedintele asociaţiei „Seleuşului”.
La care directorul adjunct al Direcţiei Economice din Primărie, Tănase Miculescu, a răspuns că nivelul taxei va fi stabilit doar după dezbaterea sa în Consiliul Local, dar că municipalitatea optează pentru 80 de lei în ideea amenajării cât mai repede a altor locuri de parcare. „La Cluj Napoca o astfel de taxă de parcare a fost introdusă deja de 14 ani iar ea este de 56 de lei. În Bucureşti, în schimb taxa este de 100 de lei. Am stabilit suma la 80 de lei datorită numărului mare de maşini şi a presiunii mari din partea orădenilor cu privire la rezolvarea problemei crizei de parcări în unele zone”, a invocat legea «cererii şi ofertei» directorul Miculescu.
În aceiaşi idee, reamintim că municipalitatea a demarat deja în zone aglomerate auto din cartierul Nufărul un proiect de demolare a garajelor pentru amenajarea în locul lor de locuri de parcare.
Cristian Horgos
Citiți principiile noastre de moderare aici!