Clasa politică bihoreană susţine introducerea unor prevederi legislative prin care cei care au credite în valută să îşi poată rambursa tot creditul o dată, în lei, dar la cursul valutar existent în luna în care au încheiat contractul cu banca. Cei care nu vor putea să ramburseze toată suma o dată, ar avea posibilitatea de a-şi refinanţa creditul, printr-un nou contract, cu aceeaşi bancă sau cu o alta, dar la condiţiile de azi. Condiţii care nu coincid cu cele din urmă cu câţiva ani. Aceasta este dorinţa liderilor partidelor politice din Bihor.
Cursul francului şi dobânzile
Iniţiativa are rolul de a lua de pe umerii persoanelor fizice o parte din povara sufocantă a creditelor. Pentru mulţi, acestea au devenit insuportabile, atât din cauza dobânzii variabile, cât şi din cauza evoluţiei cursului valutar, vezi cazul francului elveţian, care s-a apreciat considerabil în ultimii ani, pe fondul crizei din zona Euro, dar şi datorită păstrării secretului bancar elveţian.
Vineri, liderii filialelor bihorene ale partidelor politice – Cornel Popa (PNL), Ioan Mang (PSD), Kiss Alexandru (UDMR), Gavrilă Ghilea (PDL), Traian Bodea (PC), Ioan Hulea (PPDD), Adrian-Miroslav Merka (UDSCR) – le-au cerut parlamentarilor bihoreni susţinerea pentru adoptarea în Parlament a unor prevederi legale care să atingă scopul prezentat mai sus. Deputaţii şi senatorii de Bihor au semnat o declaraţie prin care şi-au luat angajamentul să susţină iniţiativa, ce ar modifica OG 50/2010, prin introducerea de noi prevederi.
Ideea liderilor politici bihoreni nu e nouă, o prevedere legislativă similară fiind adoptată anul trecut, în Ungaria. De altfel, liderul UDMR Bihor, Kiss Alexandru, a şi menţionat acest lucru, opinând că, dacă l-a unguri s-a putut, nu vede de ce nu s-ar putea şi în România. Kiss a fost cel care a vorbit cel mai mult, pentru a justifica necesitatea acestui demers venit în sprijinul cetăţenilor. Şeful UDMR Bihor a dat exemplul unui amic de-al său, electrician, care în doar câţiva ani a ajuns de la o rată lunară de 1.000 de lei la una de 1.800 lei, pentru un credit luat în franci elveţieni. Kiss a susţinut că nu oamenii sunt de vină că, deşi la semnarea contractului ştiau că au dobândă de 2% plus variabila Euribor, s-au trezit, într-un final, cu o dobândă reală ce ajunge la 11%, după ce acelor 2% li s-au adăugat Euribor şi DAE – dobânzi de care prea puţini ştiau “cu ce se mănâncă” atunci când au luat creditul. „Trebuie să piardă un pic şi cei care au declanşat criza, pentru că nu cetăţeanul, nici măcar politicienii nu au declanşat această criză, ci băncile”, a declarat Kiss în sala mare a CJ Bihor. De altfel, conducerea Judeţului a prezentat pe un retroproiector cum creditul se „rostogoleşte” la infinit în capul debitorului, prin aplicarea dobânzilor şi influenţa cursului valutar. Aplicaţie ce va putea fi consultată pe site-ul cjbihor.ro. Un alt exemplu oferit, vineri: o persoană care a luat un credit de 170.000 lei noi şi care a rambursat până azi 91.000 lei, are în continuare de plătit 228.000 lei noi! „Astfel, banca are un profit de 88% în doar patru ani şi ceva. După lege, ar trebui să aibă 45%. Băncile să se mulţumească cu 45%!”, a cerut Kiss, care, caracterizând comportamentul instituţiilor bancare, a arătat că „este incorect”, denunţând „şmecheriile băncilor”.
Parlamentari, la treabă!
Cornel Popa şi Ioan Mang au făcut apel la parlamentarii bihoreni să vorbească cu colegii lor din grupurile parlamentare şi să introducă o iniţiativă legislativă concretă, pentru ca iniţiativa din Bihor să-şi atingă scopul.
Gavrilă Ghilea a adus în discuţie problema dobânzii variabile, afirmând că dacă aceste credite ar avea dobânzi fixe, „situaţia s-ar simplifica foarte mult”. Deputatul PNL Ioan Cupşa a marşat la propunerea lui Ghilea, adăugând că ar trebui promovată şi o lege a insolvenţei persoanelor fizice, pe principiul de drept că „acolo unde este profit, este şi risc, iar riscul ar trebui împărţit între bănci şi clienţi”. Senatorul Biro Rozalia (UDMR) a oferit date statistice, transmise de BNR: sunt 828.000 de persoane în România care au credite în valută de peste 5.000 euro şi 14,6 milioane de depozite bancare deschise. „Deci sunt 14,6 milioane de posibilităţi de refinanţare pentru bănci”, a transmis Biro, cerând ca sistemul bancar să îşi asume acest rol, de a rezolva problema creditelor ce nenorocesc familii.
Deputatul minorităţilor, Adrian Merka, a ţinut să precizeze că, atunci când a fost aprobată OG 50/2010, grupul minorităţilor din Parlament ceruse ca clientul să aibă posibilitatea de se îndrepta împotriva băncilor. Deputatul Cseke a ţinut să precizeze că o decizie a Curţii Constituţionale de anul trecut dă legislatorului dreptul constituţional de a impune noi reguli şi obligaţii sistemului bancar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!