Recent, senatorul PNL Cornel Popa a prezentat poziţia Uniunii Social Liberale (USL) faţă de bugetul de stat dorit de Guvern pentru 2012. Popa a arătat că bugetul propus se bazează pe legi care nu sunt încă în vigoare sau chiar încalcă altele, în vigoare (Guvernul propune sub 2%). Nu se respectă Legea Educaţiei, cea care cere 6% din PIB pentru educaţie şi 1% pentru cercetare, nici Legea 263/2010, care cere majorarea anuală a punctului de pensie cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a salariului mediu brut (Guvernul propune în continuare îngheţarea pensiilor). Nu e respectată nici legea privind organizarea judiciară, care stipulează că finanţarea instanţelor de judecată se face prin bugetul Înaltei Curţi (Guvernul vrea ca finanţarea să fie în continuare asigurată prin Ministerul Justiţiei).
Pentru USL, bugetul propus este imoral, deoarece creşte bugetele serviciilor de informaţii, în timp ce se reduc fondurile destinate Muncii, Educaţiei, Culturii, Agriculturii. „Bugetul pe 2012 nu prevede programe de creare de locuri de muncă, deşi efectivul salariaţilor în România a scăzut cu peste 640.000 de persoane”, se mai arată în documentul USL.
Ce propune USL
Senatorul Popa a anunţat amendamentele Opoziţiei la acest buget propus de Guvern: reducerea contribuţiilor la asigurările sociale cu 5% la angajator, pentru scăderea costului cu angajatul şi creşterea locurilor de muncă şi a competitivităţii. „Posibila diminuare a veniturilor bugetare va fi de maximum 0,5% din PIB într-o primă etapă, cu compensare din încasări suplimentare în circa un an de zile”, arată USL. Opoziţia cere şi scăderea TVA cu 1% în fiecare an, astfel încât să revină la 19%, în 2016. Prin această măsură, USL anticipează scăderea PIB cu doar 0,3%, dar în compensaţie se va stimula astfel creşterea economică. De altfel, PSD, PNL şi PC propun un TVA special în agricultură, cu 9% către buget şi 15% – bani care să se întoarcă la producător. USL: „La prima vedere pierderea TVA va fi de circa 0,2% din PIB, însă de fapt creşterea ar trebui să fie de peste 2% din PIB prin fiscalizarea unei părţi din proucţia agricolă care astăzi se desface la negru”.
USL crede că mărirea pensiilor va duce la creşterea consumului în rândul pensionarilor.
De asemenea, Guvernului i se cere blocarea „cheltuielilor de partid” şi „obligarea primului ministru de a nu mai folosi fondul de rezervă al Guvernului decât pentru situaţii de urgenţă (catastrofe naturale), în locul alocării de fonduri primarilor puterii”.
Calin Corpas
Citiți principiile noastre de moderare aici!