Reprezentanţii IMM-urilor propun mai multe modificări ale criteriilor de punctare la Programul Start-up Nation 2018. Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) consideră că criteriul A – „Domeniul de activitate” – a creat confuzie atât între potenţialii participanţi la program cât şi în rândul consultanţilor. „Nu este clar definit «Servicii (exclusiv IT)» şi «Comerţ şi alte activităţi». Aceste puncte necesită clarificări suplimentare şi lista codurilor CAEN incluse la fiecare linie”, spun reprezentanţii IMM-urilor.
Propuneri
CNIPMMR consideră că activităţile de servicii trebuie să fie punctate mai bine decât cele din comerţ, având în vedere valoarea adăugată adusă de acestea comparativ cu activităţile de comerţ. „Programul Start-up Nation trebuie să fie în acord cu Strategia Naţională pentru Competitivitate, nu să o contrazică, şi să puncteze domeniile prioritare precum IT şi industrii creative. Totodată, industriile creative sunt domenii care în general aduc valoarea adaugată mare, lucru care se transpune în contribuţii aferente angajaţilor şi impozite ridicate plătite statului. Din acest motiv, considerăm că aceste domenii ar trebui să fie punctate la fel ca şi domeniul IT”, precizează reprezentanţii CNIPMMR.
În ceea ce priveşte criteriul B care se referă la punctarea înfiinţării de locuri de muncă, CNIPMMR consideră că nu se justifică punctarea suplimentară pentru crearea unui loc de muncă în plus faţă de cel prevazut la art. 4 alin. (1), având în vedere decalajul între cererea şi oferta de forţă de muncă. „Principala problemă a mediului de afaceri în acest moment conform «Carta Albă IMM-urilor 2018» este lipsa personalului. Prin crearea de locuri de muncă suplimentare nu asigurăm o metodă de sprijin a mediului de afaceri. În plus, firmele finanţate vor întâmpina probleme în implementare, având ca principală cauză faptul că nu vor găsi persoane pe care să le angajeze”, subliniază reprezentanţii IMM-urilor.
De asemenea, nu se justifică punctarea suplimentară a firmelor care vor implementa proiectele în judeţele în care media IMM-urilor la mia de locuitori este sub 40, deoarece pentru reducerea decalajului între zonele dezvoltate şi zonele mai puţin dezvoltate există deja programe de finanţare din fonduri europene care sunt destinate exclusiv regiunilor mai puţin dezvoltate. „Acest criteriu este discriminatoriu şi va exclude de la finanţare judeţe importante şi cu potenţial antreprenorial ridicat: Cluj, Constanţa, Timişoara, Bucureşti-Ilfov, etc. De asemnea, în aceste judeţe regăsim cele mai mari centre studenteşti, potenţiali beneficiari ai programului”susţine CNIPMMR.
În ceea ce priveşte principiul „Primul venit – primul servit” nu este un principiu care să asigure calitatea planurilor de afaceri depuse, conchid reprezantanţii IMM-urilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!