Comercianţii orădeni vor să le fie mai bine, dar majoritatea n-ar mişca un deget pentru aceasta. Doar aşa se poate explica prezenţa foarte redusă la evenimentul organizat, miercuri – 6 mai – pentru ei, de către Federaţia Patronilor Bihor. Masa rotundă cu tema – „Târgurile nomade – Sunt sau nu un pericol pentru sectorul privat din industria uşoară?”, a adunat în Sala Mare a Primăriei Oradea mai puţin de zece comercianţi şi producători locali.
Au fost prezenţi însă cei care le-ar fi putut da răspunsuri la problemele cu care se confruntă: Tănase Miculescu – director adjunct la Direcţia de Finanţe din Primărie, Gheorghe Caja – comisar şef adjunct la Garda Financiară Bihor, Traian Bejan – comisar adjunct la OJPC Bihor, Ioan Lucian şi Dan Octavian – preşedintele, respectiv directorul general al FPB, organizatorii manifestării.
Dezamăgirea faţă de prezenţa redusă a fost reiterată şi de preşedintele federaţiei. „Sunt dezamăgit de această prezenţă redusă. Noi putem să luăm atitudine dacă avem în spatele nostru o forţă. Trebuie să avem legitimitate din partea lor”, a afirmat Ioan Lucian. Acesta a spus însă că nu dezarmează, cu această atitudine mai întâlnindu-se şi cu ocazia altor evenimente asemănătoare.
„Acţiunea mea a pornit în urma unei plimbări efectuate pe Republicii, unde a văzut circa 15 – 16 spaţii comerciale închise, în care înainte funcţionau magazine”, a subliniat directorul FPB. Dan Octavian a prezezentat apoi rezultatele sondajului efectuat de către FPB printre firmele bihorene din domeniul comerţului şi industriei uşoare. Dintre cele 213 firme abordate, au răspuns sondajului, 134. Majoritatea celor intervievaţi au recunoscut că cele 18 târguri nomade, organizate anul trecut la Sala Sporturilor şi Casa de Cultură a Sindicatelor le-au afectat mai mult sau mai puţin vânzările. „Afectaţi în mod direct sunt şi 2.950 de angajaţi din domeniul comerţului şi industriei uşoare din oraş”, a exemplificat Dan Octavian.
Deşi peste 50% dintre intervievaţi au răspuns că sunt dispuşi să participe la masa rotundă organizată de FPB, realitatea a fost cu totul alta.
Comercianţii prezenţi au luat şi ei cuvântul. „Oradea a ajuns un oraş de doi lei, datorită politicii duse de administraţia locală în privinţa deschiderii marilor magazine. Un centru care era fala ţării a ajuns să fie ocupat cu magazine de telefonie, bănci, farmacii şi magazine «Totul la 10 lei». Aveţi datoria să ne protejaţi, fiindcă plătim taxe şi impozite”, s-a revoltat Augustin Baciu, reprezentantul magazinului Adrian.
În aceeaşi notă au fost şi ceilalţi participanţi. Reprezentanţii Gărzii Financiare şi ai OJPC Bihor au spus că vor intesifica controalele în astfel de târguri. Tănase Miculescu a precizat că se va încerca mărirea chiriilor pentru astfel de manifestări.
Dan Birta
Citiți principiile noastre de moderare aici!