Cu ocazia periplului din 3 iunie prin şantierele Oradiei, primarul anunţa două dispoziţii privind proiectanţii şi executanţii lucrărilor municipale. „Nu sunt admisibile creşteri majore ale preţului deja licitat din cauza proiectelor necorespunzătoare. Aşa ni s-a întâmplat pe strada Oneştilor, unde proiectantul poate s-a bazat pe un studiu geo făcut în birou câtă vreme doar la săpături a reieşit că acolo trecea cândva Peţa care a lăsat un strat de mâl în urma ei. Ca urmare, am introdus o clauză care să impute proiectantului orice cost suplimentar, mai mare de 10% din valoarea lucrării, cauzat de greşeala sa. Aşa sigur vor face studii geo ca la carte”, preciza Bolojan. Edilul-şef a mai precizat că Inspectoratul în Construcţii a cerut şi refacerea proiectului pentru strada Matei Corvin, unde se preconizează creşterea preţului iniţial de 4,4 milioane de lei cu circa 40%.
O altă dispoziţie a primarului limitează la 15% notele de comandă suplimentară ale executanţilor lucrărilor. „Am avut şi creşteri cu 50%. Am decis să stopăm asemenea practici”, avertiza Bolojan.
În plus, edilul-şef anunţă acum un set complet de măsuri luate „pentru o mai bună eficienţă şi transparenţă a achiziţiilorpublice”.
Astfel, deşi legea impune publicitate doar pentru achiziţiile de peste 15.000 de euro, Primăria Oradea va publica pe propriul portal toate achiziţiile de peste 1.000 euro. Pe www.oradea.ro se vor posta şi rezultatele şi criteriile licitaţiilor, valoarea de adjudecare dar şi valoarea finală.
Pentru un plus de corectitudine a licitaţiilor, s-a dispus „comandă dublă”. Astfel, o comisie va fi desemnată de viceprimarul coordonator al direcţiei care organizează licitaţia iar o altă comisie va fi desemnată de şeful compartimentului achiziţiei publice. Totodată, structura responsabilă de achiziţii publice a fost subordonată primarului, iar specialiştii din cadrul ei au fost selectaţi prin interviu.
Preţuri înjumătăţite
„Criteriul determinant al licitaţiilor a fost «preţul cel mai mic» în condiţii tehnice identice. Astfel s-au redus preţurile de achiziţie cu 40 -50% faţă de preţurile estimate prin proiect, şi faţă de cele practicate până în 2008. Aceasta înseamnă economii imense la bugetul Oradiei”, a observat Bolojan pilduind cu noul contract de întreţinere a străzilor.
Cât priveşte garanţiile de execuţie pentru drumurile noi, dacă până în 2008 erau doar de un an, acum ele sunt de cinci ani. Penalităţile de întârziere au crescut de zece ori faţă de cel 0,1% pe zi practicat până în 2008. Iar garanţia de bună execuţie de contract nou creşte de la 5% la 10% din valoarea contractului.
Un punct nevralgic recunoscut de primar rămâne recepţia lucrărilor. Însă potrivit acestuia, municipalitatea nu va recepţiona lucrări cu deficienţe ci va dispune remedierea lor pe cheltuiala executantului.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!