Să înveți în Oradea o meserie va deveni o plăcere, o joacă, ce va permite o integrare mult mai ușoară pe piața muncii a tuturor celor care vor să se formeze în modul cel mai modern cu putință, anticipează Ioan Lucian, președintele Federației Patronilor Bihor, organizație patronală al cărei proiect de 2,8 milioane euro va fi finanțat prin fonduri transfrontaliere.
Pe o suprafață de 1.000 mp se va întinde o platformă de comunicare, „laboratoare de formare prin tehnologii imersive în diferite profesii cerute de piață, dar și mai multe spații de comunicare în domeniul formării antreprenoriale, comunicării transfrontaliere în timp real și de găsire a oportunităților profesionale”, explică Ioan Lucian, președintele Federației Patronilor Bihor.
Conceptul proiectului este axat pe folosirea de tehnici imersive de formare și perfecționare pentru cei care se pregătesc în meseriile prezentului folosind metodele viitorului. Proiectul a fost depus de Federația Patronilor din Bihor în parteneriat cu organizația patronală din Ungaria PRIMOM, pentru a fi finanțat din fonduri ROHU, în februarie 2018.
„Proiectul Federației Patronilor Bihor se bazează pe noile metode ale realității augmentate, tehnologie care ne va modifica stilul de viață mult mai mult decât a făcut-o smartphone-ul, învățarea unor meserii cum sunt cele de sudor, mecanic auto, montator, constructor, asistent medical, prin gadget-urile cu aplicații personalizate pentru fiecare profesie în parte, va deveni o plăcere, o joacă, ce va permite o integrare mult mai ușoară pe piața muncii a tuturor celor care vor să se formeze în modul cel mai modern cu putință”, subliniază Ioan Lucian.
Cum s-a născut probabil cel mai inovativ și original proiect în domeniul pregătirii forței de muncă din Vestul României?
„Consecventă crezului său de facilitator constructiv în cadrul companiilor bihorene de mai mult de 25 de ani, Federația Patronilor Bihor s-a concentrat pe rezolvarea problemelor reale ale firmelor bihorene, de la reduceri de taxe, o comunicare bună cu organele de control, și până la măsuri de stimulare a investițiilor locale.
În ultimii ani, o provocare din ce în ce mai accentuată a devenit lipsa forței de muncă bine calificată și asociată cu nevoile mediului de afaceri. În acest context, Federația Patronilor Bihor a studiat și diseminat o soluție care să conducă la sinergizarea cererii cu oferta în domeniul forței de muncă”, susține Ioan Lucian.
Succesul s-a datorat probabil și parteneriatului cu o organizație cu același trecut ca și FPB din Ungaria, e vorba de PRIMOM Nyiregyhaza.
Citiți principiile noastre de moderare aici!