Nu mai puţin de 42 de elevi bihoreni cuprinşi în sistemul dual de învăţământ pentru meseriile de mecanic auto şi tinichigiu auto vor învăţa meseria după manuale germane. Miercuri, 5 decembrie 2018, elevii, însoţiţi de părinţi şi profesorii coordonatori, alături de Radu Silaghi, directorul executiv al Asociaţiei Firmelor Bihorene şi Dorin Culic, vicepreşedinte pe domeniul Automotive, au efectuat cea de-a treia vizită la service-urile auto unde elevii vor face practică. „Am ţinut, în mod deosebit să participe şi părinţii la vizitele noastre, pentru că ei sunt cei care îi pot motiva pe copii. A trebuit să-i convingem, în primul rând, pe ei de oportunitatea de care pot beneficia copiii, de a învăţa o meserie căutată pe piaţa muncii şi de a-şi găsi un loc de muncă sigur după terminarea şcolii”, a precizat Radu Silaghi.
Sistemul dual
Cei 42 de elevi sunt împărţiţi în trei clase: două de mecanici auto şi una de tinichigii auto, la Colegiile tehnice Traian Vuia şi Constantin Brâncuşi. Şcoala durează trei ani, perioadă în care elevii vor primi burse: 200 de lei/lună de la stat şi cel puțin 200 de lei/lună de la firma unde fac practica. Firmele le vor mai pune la dispoziţie echipament de lucru şi de protecţie, unele le oferă şi o masă caldă şi unele le asigură transportul.
„Dorim să venim cu un know – how de afară, în sensul că în prezent lucrăm la traducerea unor manuale din limba germană pentru partea de practică. Asta nu va influenţa programa şcolară de bază, dar le va oferi informaţii tehnice conform anului 2018. Elevii ştiu să folosească şublerul şi cheia, dar tehnologia se schimbă de la zi la zi. Ei trebuie să ştie şi să înţeleagă informaţiile pe care le dau computerele. Altfel nu vor şti să facă reparaţiile”, a subliniat Radu Silaghi.
În acţiunea iniţiată de AFB sunt implicate în prezent 14 service-uri auto.
Citiți principiile noastre de moderare aici!