Municipiul Oradea are șansa să desemneze o arie protejată urbană, parte a unei rețele naționale dedicate, alături de orașe ca București, Brașov, Cluj Napoca sau Iași. Pentru această inițiativă, Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor (CAPDD) a aderat la Coaliția pentru Natură Urbană. Alături de CAPDD, acestui demers i s-au alăturat Asociația Pescarilor Sportivi Aqua Crisius și ECOTOP Oradea. În perioada ce urmează, organizațiile vor face o serie de evaluări de biodiversitate pentru a realiza o propunere de limite pentru aria protejată, de-a lungul Crișului Repede. În acest demers vor fi implicate atât Primăria Municipiului Oradea cât și Administrația Bazinală de Apă Crișuri.
Zone naturale urbane
Organizațiile și grupurile de inițiativă activează în domeniul protecției mediului și fiecare dintre acestea este promotor al unei zone naturale urbane care are potențialul de a deveni o arie naturală ori aduce expertiză în domenii conexe.
[eadvert]
Ariile naturale urbane sunt zone cu peisaj sălbatic și valoare conservativă, științifică, educativă și de recreere, care au rolul de a îmbunătăți viața orășenilor. Pot fi păduri, maluri de râuri, pajiști puțin afectate de activități umane sau zone abandonate care s-au renaturat în mod spontan.
În viziunea Coaliției pentru Natură Urbană, natura devine componentă majoră a infrastructurii urbane, cu rol esenţial în optimizarea calităţii vieţii, iar locuitorii orașelor și-o însușesc, o apreciază și o protejează. Astfel, Coaliția își propune să promoveze, să mențină și să integreze în orașe spații naturale, facilitând accesul populaţiei urbane la recreere şi educaţie pentru mediu. Scopul acesteia este de a veghea și de a se implica în mod activ în procesul de conservare a biodiversității urbane, promovând natura în oraș și implicând cetățenii orașelor în crearea și administrarea rețelei naționale de arii naturale urbane.
Contextul în care Coaliția s-a format este acela al inițiativei Asociației Parcul Natural Văcărești de a accelera procesul de aprobare a unui proiect legislativ și de a începe demersurile pentru ca marile orașe ale țării să își conserve și să își promoveze mai bine zonele naturale cu potențial de a deveni spații de protectie, educație și recreere, acum, cât acest lucru este încă posibil.
Proiectul de lege amintit mai sus a fost aprobat de Senat și se află acum în Camera Deputaților. Aprobarea lui va veni în întâmpinarea angajamentelor asumate de România prin aderarea la Pactul Ecologic European, care îndeamnă statele membre să planifice și să implementeze soluții de conservare a biodiversității în orașe. Coaliția susține aprobarea proiectului de lege și implementarea acestuia.
„Coaliția este o inițiativă în curs de extindere, deschisă către noi organizații partenere care își doresc să se alăture demersului de înființare a rețelei naționale a ariilor naturale urbane și de promovare a naturii urbane”, a precizat Andrei Acs, reprezentantul CAPDD Bihor și coordonator local.
Zone cu potențial de a deveni spații de protectie
Trimite articolul
XNici acum nu e tarziu dar trebuia facuta de 20 de ani , zona urbana a crisului , si malurile care cresc si sustin fauna trebuiau lasate in pace , seceta generala si sistematizarea cursului superior au lasat crisul repede un canal molcom a la dimbovita , mai lasal cu betoanele si restul ca in sarachie daca nici verde nu ai , poti so fara so uzi
Oradea, capitala gazonului chior si a scobitorilor numiti pompos arbori.
Cica arii protejate urbane, suna amuzant.
A fost frumos gazonul uscat prin toate parcurile in vara asta, chiar mi-a placut galbenul acela.
Am urmarit turul ciclist al Spaniei, si ce sa vezi: in Cordoba, polul caldurii din Andalusia, (erau cam 45-46 de grade) copaci maturi, VERZI, iarba cat cuprinde verde si ea, aranjamente florale cum in oradea astia nici n-au visat.
O fi fost toate de plastic, ca altfel nu se explica.
Si da, “nu se vedeau cladirile din cauza pomilor”.
DA, IN SFARSIT, NE MAI GANDIM SI LA NATURA
E O IDEE FOARTE BUNA, SPER SA SE REALIZEZE
Sperăm că legea să fie votată de Parlament cât mai curând. Poate așa va fi oprit abuzul asupra Crișului făcut de administrația din Oradea.