Se constituie Ordinul Cavalerilor Vinului din zona Vaii Ierului. Evenimentul are loc sâmbătă, 19 februarie, la Diosig. „Ritualul de înnobilare va avea loc la ora 12,00 la Biserica reformată. Membri ai ordinului vor deveni oameni care au activat în cadrul Cercului agricol şi care se ocupă de cultura viţei- de -vie şi de producţia vinului”, spune primarul de Diosig, Bacso Laszlo.
Înnobilarea cavalerilor de pe Valea Ierului va fi făcută de către cavaleri ai vinului din Arad. Primul arădean care a făcut parte din Ordinul European al Cavalerilor Vinului este Florin Torcoş. El a fost primit în2006, în Ungaria, pe când în România nu exista nici o filială. El a reuşit să convingă Senatul cavaleresc de faptul ca România are valori culturale, tradiţii viticole, dar şi prieteni ai vinului. Logo-ul, crezul lor este acela că „Abia după ce învingi invidia şi te implici pentru alţii, vei fi un adevărat prieten cavaler”.
Prin statut militează „pentru a ridica poziţia socială a vinului. Pune accent pe calitate, originalitate şi frumuseţe. Activează pentru a fi cunoscute vinurile de calitate şi prin aceasta aduce servicii economiei. Promovează valorile creştine, credinţa stă în centrul atenţiei sale. Militează pentru un suflet adevărat şi nobil”.
Ordinul Cavalerilor Vinului este o asociaţie de elită al cărui scop nobil este omagierea şi propagarea vinului nobil, a culturii vinului şi a cercetării ştiinţifice legate de cultura vinului. Vinul este parte integranta a identităţii europene, iar obiectivul Ordo Equestris Vini Europae este de a menţine acest patrimoniu cultural comun în toată diversitatea lui şi de a păstra această moştenire culturală pentru generaţiile viitoare. Ordinul European al Cavalerilor Vinului are rădăcinile în tradiţiile ordinelor cavalereşti ale Evului Mediu, în special în cea a Ordinului Sfântu Gheorghe înfiinţată în anul 1273, reorganizată în 1308 şi 1468.
De aici izvoreşte recunoaşterea istorică, socială şi culturală a ordinului.După tradiţia populară şi explicaţia ştiinţifică a numelui, Diosig înseamnă un colţ cu nuci. Prima dată era menţionat în înregistrările din 1278 (Gyozik), în legătură cu primii ei proprietari (familia Dorog din neamul Gutkeled) şi cu mănăstirea foştilor Sfânţi din Egyed. Era cunoscută ca şi centru de proprietate împreună cu Săcuieni, astfel a devenit devreme un târguşor şi datorită podgoriei sale care era celebră chiar şi în secolul XVI.
Programul ceremoniei de Acreditare Diosig „Valea Ierului
Ora 11:00– Primirea invitatilor
Ora 11:45 – Defilare casa de Cultura – Biserica Reformata
Ora 12:00 – Ceremonia de acreditare a noilor membri ai Ordinului
Ora 13:30– Defilare Biserica Reformata – casa de cultura
Ora 14:00 – Masa Festiva
Ora 15:00– Deschiderea oficiala a concursului de vinuri editia 2011,
in Caminul Cultural
Ora 15:30 – 20:00 – Aprecierea vinurilor de catre juriul de specialitate
Ora 20:00 – Festivitatea de premiere
Ora 21:00 – Cina Festiva
Citiți principiile noastre de moderare aici!