În urma modificării aduse Legii 153/2011 privind măsurile de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, de acum se va putea interveni la reabilitarea clădirilor, chiar şi atunci când proprietarii nu au fondurile necesare pentru lucrările de reabilitare, iar plata se va face pe din două, în mod egal: 50% adminsitrația locală, 50% proprietarii.
„E adevărat, există acum o lege promovată și inițată de cei din PNL, privind reabilitarea clădirilor istorice din centrul localităților, lege susținută și chiar îmbunătățită în mod substanțial de UDMR. Principala precizare din această lege, cea prin care autoritățile locale să acorde 50% sub formă de grant-uri din valoarea reabilitării clădirilor, este depusă de subsemnatul și se regăsește în raportul oficial al Comisiei de Administrație, care a fost votat în plen. Inițial, proiectul prevedea că maxim 50% din bani puteau fi acordați de autoritățile locale, iar restul trebuiau să fie dați de proprietari și de asociațiile de proprietari.
Am considerat, și colegii au fost de acord cu toții, că această prevedere va crea anumite probleme. Vor fi anumite autorități locale care vor decide să dea 20% și 80% proprietarii, altele vor da aproape 30%, iar proprietarii 70% și tot așa, până la 50% cu 50%. Astfel, se lăsa o posibilitate de manevră a autorităților locale prin care, de fapt, obligau proprietarul. Administrația locală stabilea procentul, iar restul îi revenea proprietarului. Nemaivorbind de faptul că exista, de exemplu, posibilitatea ca în aceeași localitate administrația locală la o clădire să stabilească un procent de 20%, iar la altă clădire 30%, ceea ce, evident, nu mai avea o anumită logică, și atunci am promovat acest amendament la proiectul de lege care a devenit ulterior lege. E vorba de faptul ca procentele să fie fixe, 50% autoritățile locale și 50% proprietarii sau asociațiile de proprietari.
Cu acest amendament legea este rotundă. În consecință, grupul de consilieri locali ai UDMR din cadrul Consiliului Local al municipiului Oradea au mandat din partea mea de a vota proiectul de hotărâre de Consiliul Local pentru reabilitarea clădirilor istorice, care se dorește a fi promovat în această lună. La acest proiect vom avea câteva amendamente legate de creșterea numărului străzilor unde se vor efectua reabilitarea clădirilor istorice. Astfel, dorim ca nu doar monumentele și clădirile-monument să fie reabilitate, ci și clădiri considerate istorice”, a precizat Cseke Attlia, președintele UDMR Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!