Pentru clienţii societăţii locale de termoficare asta însemnă că se pot aştepta la vizita unei echipe care trebuie să schimbe, gratuit, contorul existent. „Reprezentanţii noştri şi cei ai Elsaco se vor deplasa la fiecare locaţie. Orădenii trebuie să ştie că echipele care îi vor vizita trebuie să aibă un ecuson şi o legitimaţie care să arate că sunt din partea Termoficare SA”, a spus Dan Creţ, în numele societăţii de termoficare.
Proiectul „Sistem informatic integrat pentru citirea şi managementul contoarelor din municipiul Oradea şi localitatea Sânmartin” a început în luna august iar finalizarea lucrării este estimată pentru decembrie 2016.
Pe credit
„Contractul a fost încheiat în iulie cu Elsaco şi are ca termen de execuţie, 20 de luni. Noi vom încerca să terminăm până anul viitor în noiembrie”, spune inginerul.
Costul proiectului, aprobat în august, anul trecut, de consilierii locali, este de 4 milioane de euro.
La vremea respectivă, societatea se angaja să finanţeze proiectul printr-un credit furnizor cu rambursare în patru ani. Pentru plata situaţiilor de lucrări compania urma să emită bilete la ordin, cu sume şi scadenţe lunare egale pe o perioadă de patru ani începând din luna următoare finalizării lucrărilor. Acestea urmează să fie răscumpărate prin subvenţii pentru investiţii acordate de Primărie de la bugetul local. Plata efectivă a ratelor ar urma să înceapă, cel mai târziu, din anul 2017, după punerea în funcţiune a noului sistem de contorizare.
Contorizare generală
Creţ zice că primul obiectiv al proiectului este contorizarea tuturor clienţilor societăţii de termoficare iar al doilea este preluarea automată a datelor. Noile echipamente vor scuti angajaţii Termoficare SA de incursiuni în locuinţele sau beciurile orădenilor.
Jumătate dintre contoarele din reţeaua municipală vor comunica datele printr-un sistem radio iar cealaltă jumătate, prin sistemul M-Bus.
„Acum suntem în faza de evaluare a situaţiei din teren şi de proiectare. Am început cu punctele termice 117 şi 115 din Rogerius dar pe măsură ce avansăm, clienţii vor fi anunţaţi”, transmite reprezentantul Termoficare SA.
Citirea prin M-Bus
Sistemul propus se bazează pe un dispozitiv M-Bus master şi o reţea M-Bus ce interconectează contoarele din punctul termic (cablu cu 2 fire la care se conectează în paralel cele 5 contoare).
Dispozitivul master deţine interfaţă serială RS232 şi/sau RS45, iar pentru conectarea la switch-ul Ethernet al punctului termic (amplasat în viitorul panou de monitorizare şi control al punctului termic), este necesar un convertor serial/Ethernet. De asemenea, este posibil ca dispozitivul M-Bus master să deţină direct interfaţă Ethernet pentru comunicaţia la distanţă, fără să mai fie necesar convertor separat.
Se optează pentru reţea distinctă M-Bus de contoare în interiorul punctului termic întrucât:
– politica de citire poate fi diferită în cazul contoarelor din punctul termic, faţă de contoarele de la consumatori (alţi timpi de scanare a reţelelor)
– soluţiile de citire aplicate pot fi diferite în cele 2 cazuri (PT şi consumatori)
Colectarea datelor de la contoare cu ajutorul terminalelor portabile – sistem radio
Echipamentul constă din
– Staţie PC contoare, pe care este instalat un soft de creare şi management rute de citire
– Truse cu terminal radio portabil, robust, rezistent la condiţii extreme
– Accesorii pentru citirea contoarelor (sonde optice, module radio)
– Module de interfaţare pentru contoare (convertoare M-Bus cu priză optică, module radio cu intrare în impuls)
Citiți principiile noastre de moderare aici!