Prefectura Bihor caută soluții, împreună cu mai multe instituții și agenții economici din județ, pentru a simplifica procedurile pentru angajarea cetățenilor din afara spațiului european, în Bihor. Pentru început, prefectul a solicitat tuturor celor implicați să vină cu propuneri de modificări legislative și a decis mutarea Serviciului pentru Imigrări, astfel încât să poată crește numărul de ghișee, în prezent deservind străinii la un singur ghișeu.
[eadvert]
Prefectul a transmis, printr-un comunicat de presă, că acest lucru este necesar în condițiile în care există o criză a forței de muncă în județul, rata șomajului fiind în prezent la 1%, dar și în contextul „dificultăților semnalate privind obținerea dreptului de ședere și a angajării personalului din spațiul extra-comunitar”. “Ne dorim să generăm un dialog constructiv și deschis între instituțiile publice și agenții economici din Bihor. IMM-urile sunt motorul economiei și trebuie sprijinite. Resursa umană este tot mai puțină și suntem nevoiți să o aducem din exterior în acest moment, dar pe termen lung susțin ideea de a genera cât mai multă valoare cu resursa umană națională”, a subliniat prefectul Dumitru Țiplea, în timpul unei ședințe.
Probleme la Imigrări
Prezenți la întâlnire, reprezentanții Serviciului pentru Imigrări Bihor au prezentat probleme cu care se confruntă serviciul în prezent, în condițiile în care solicitările pentru permise de ședere au crescut de la aproximati 500 pe an, la 1975 în 2021 și 1260 în prima jumătate a acestui an. Astfel, cei de la Imigrări susține că eliberarea permiselor este îngreunată de neconcordanțe între documentele din dosarele cetățenilor străini, necomunicarea de către angajatori a modificărilor survenite în statusul cetațenilor străini după obținerea dreptului de ședere și volumul mare de solicitări pentru permise de ședere în Bihor.
În același timp, agenții economici au ridicat problema complexității documentației pentru obținerea permiselor de ședere, redundanța anunțurilor de angajare, imposibilitatea obținerii adeverințelor de la medicii de familie pentru cetățenii non-UE în lipsa unui CNP și termenul lung de așteptare pentru emiterea vizelor de către ambasadele României din statele terțe. „În replică, prefectul Dumitru Țiplea a anunțat demararea procedurii de relocare a Serviciului pentru Imigrări Bihor într-un spațiu mai generos, precum și creșterea numărului de ghișee pentru a răspunde nevoilor actuale de relații cu publicul.
De asemenea, a solicitat celor prezenți ca, până în data de 25 iulie, să înainteze propunerile și doleanțele către Instituția Prefectului, urmând ca în baza acestora să fie formulate propuneri de modificări legislative către ministerele de resort, unde este cazul”, se arată în comunicatul Prefecturii Bihor.
La întâlnirea de la Prefectura Bihor au participat reprezentanții conducerii Serviciului pentru Imigrări Bihor, Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor, Asociației Firmelor Bihorene, Federației Patronilor Bihor, Uniunii Naționale a Patronatului Român, Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Agenției de Dezvoltare Locală Oradea, precum și reprezentanți ai agenților economici din Bihor.
Trimite articolul
X“Resursa umană este tot mai puțină și suntem nevoiți să o aducem din exterior în acest moment, dar pe termen lung” bun… Dar si lor sa dati exact aceeasi salar ca la un cetatean roman, cu aceeasi impozite. Fara exceptii. Sa vedem care mai vine din mongolia la voi.
Soc si groaza in zona industriala din Bihor; nimeni nu mai merge la lucru pe 1800lei in conditiile care totul este mai scump la aprozar cu 30-40%.
Cu toate ca avem cele mai mici salarii din vestul tarii nu se gaseste forta de munca. Voi auziti cum suna treaba asta?
Exact cum Neamtu’ nu merge sa-si lucreze pamantul plin de sparanghel, asa si bihorenii s-au saturat sa fie slugariti pe salar (minim+10%) asta nu inseamna ca cei capabili nu lucreaza acolo unde munca lor este platita corect.