Persoanele din cele mai ascunse cătune din zonele de Nord-Vest ale ţării vor fi invitate să participe la cursuri de formare profesională în vederea găsirii unui loc de muncă. În această acţiune, AJOFM Bihor şi partenerii săi din cadrul unul proiect cu finanţare europeană vor fi ajutaţi de administraţiile locale în depistarea persoanelor fără ocupaţie. Proiectul „FACTOR – Fii activ în orașul tău!” este derulat de AJOFM Bihor în parteneriat cu AJOFM Neamţ, Active Job Consulting Oradea și Multi Proiect Piatra Neamț. Proiectul, în valoare totală de peste 13 milioane de lei, este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 „Investeşte în oameni!”, Axa prioritară 5 „Promovarea măsurilor active de ocupare”, Domeniul major de intervenţie 5.1. „Dezvoltarea şi implementarea măsurilor active de ocupare”.
Obiective
Obiectivul general al proiectului este de a contribui la creşterea ratei de ocupare la nivelul regiunilor de implementare (Nord-Vest şi Nord-Est) prin facilitarea accesului pe piaţa muncii a 1.200 de beneficiari din mediul urban și rural (minim 50% femei): persoane inactive, persoane în căutarea unui loc de muncă, şomeri, inclusiv şomeri de lungă durată (tineri şi adulţi).
„Prin proiectul nostru ne-am propus trei lucruri: să îmbunătăţim capacitatea de ocupare a beneficiarilor prin asigurarea de activităţi individualizate de informare, consiliere şi mediere; să dezvoltăm competențele profesionale prin organizarea de cursuri de formare şi specializare adaptate pieței muncii; și să creştem gradul de ocupare a forţei de muncă din regiunile unde se implementează proiectul, respectiv județele Bihor și Neamț. La sfârșitul perioadei de implementare, ne dorim ca un număr de 125 persoane să-și fi găsit un loc de muncă în termen de şase luni de la participarea la activităţile proiectului”, a declarat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor.
Grupul ţină este format din 1.200 de persoane, dintre care 700 din Nord-Vest şi 500 din Nord-Est.
În cadrul proiectului vor fi organizate cursuri de formare profesională gratuite în domenii precum: turism, hoteluri, restaurante; industria alimentară; comerţ; tehnologia informaţiei; industria textilă, confecţii şi încălţăminte; administraţie şi servicii publice; estetica şi igiena corpului; construcţii şi alte domenii. „Noi avem un grad foarte mare de ocupare în urma cursurilor de formare profesională organizate până în prezent, de peste 85%. Putem să formăm profesional în orice meserie care se cere pe piaţa muncii. Partea de practică se va face în unităţile private, posibili angajatori pentru cursanţi”, a precizat Békési Csaba.
Acesta a adăugat că deşi şcolile răspund solicitărilor pieţei muncii, nu au abilitatea profesională cu care poate răspunde AJOFM solicitărilor pe termen scurt.
Luminiţa Popa, directorul general al Active Jobs Consulting a observat că, în ultima vreme, tot mai multe companii cer personal calificat. „Din ce în ce mai multe companii, în special multinaţionalele care au venit în Parcul Industrial, solicită muncitori cu înaltă calificare. Preferă să le dea salarii mai mari, decât să angajeze muncitori necalificaţi pe care trebuie apoi să califice”, a subliniat Luminiţa Popa.
În cadrul seminarului vor organizate două seminarii interactive – la care vor fi invitați șomeri și reprezentanți ai angajatorilor – precum și două târguri ale locurilor de muncă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!