Iniţial, regulamentul intrat în vigoare la începutul acestui an prevede că proprietarilor imobilelor neîngrijite li se impune un impozit crescut cu 400%. Asta e valabil şi pentru cei care nu pot sau nu vor să-şi refacă faţadele cât şi pentru cei care vor şi au banii, dar nu pot din cauza neparticipării vecinilor. 236 de imobile au fost încadrate, în acest an, în categoria „neîntreţinute” şi pentru ele s-au emis documentele afere sunt supraimpozitării în 2017.
După discuţii şi dezbateri, executivul a cedat parţial şi vine cu o nouă propunere: proprietarii de locuinţe în imobile comune, care depun într-un cont al Primăriei valoarea aferentă lor, din refacerea faţadei, sunt scutiţi de supraimpozitare.
La dezbaterea propunerii, poziţia Primăriei a fost apărată de directorul economic Eduard Florea şi directorul adjunct al Instituţiei Arhitectului Şef, Adriana Lipoveanu.
„Începând din 2018, cei care şi-au constituit partea lor de contribuţie la refacerea clădirii nu vor mai fi supraimpozitaţi”, a spus Florea. Banii depuşi în contul Primăriei vor fi folosiţi tot pentru reabilitarea clădirilor degradate, dar nu neapărat ale celor care au făcut depunerile.
Reprezentanţii executivului s-au angajat să pună în propunerea de amendare a regulamentului încă o prevedere: imobilele în care 70% dintre proprietari au vărsat deja banii în contul municipalităţii să urce în lista municipală a priorităţilor.
Există, de altfel, varianta ca Primăria să intervină cu forţa la faţade, să acopere diferenţa din fonduri proprii. Banii îi poate recupera ulterior de la proprietarii care nu şi-au plătit partea lor de contribuţie, impunându-i ca debit fiscal în anul următor.
Regulamentul nu conţine nicio prevedere care să-i scutească de la supraimpozitare pe proprietarii de spaţii în clădiri colective, care şi-au reparat faţadele pe porţiuni, situaţie deloc rară pe străzile din Centrul istoric.
Citiți principiile noastre de moderare aici!