Iluminat nocturn şi telescaun. 18 luni termen de finalizare. Lucrări de 18,7 miliarde. Aproape un kilometru şi jumătate de pârtie. Acestea sunt datele generale ale pârtiei de la Vârtop. A fost semnat contractul de execuţie a lucrărilor la pârtia Vârtop cu asocierea de firme Acomin Cluj- Leitner. Costel Sârghie, primarul de Nucet a dispus începerea lucrărilor. Acestea trebuie finalizate până în mai 2011. Firma câştigătoare trebuie să construiască o pârtie cu o lungime de 1.400 de metri şi una de 400 de metri. Valoarea contractului încheiat este de 18,7 milioane lei, alocarea contractului încheiat este de 18,7 milioane lei. Banii vor fi asiguraţi de la Guvernul României, precum şi de la bugetul local. La licitaţie a participat şi grupul Selina, dar şi asocierea de firme PORR Bucureşti.
Cine sunt câştigătorii?
Firma italiană de echipamente de transport pe cablu Leitner, care oferă echipamente pentru telecabine, telescaune şi sisteme de teleschi pentru pârtiile din staţiunile de schi din Italia, Germania, Franţa şi Austria, are în portofoliu şi construcţia celei mai mari şi complexe pârtii de schi din România, în Masivul Rarău. Aceasta are o lungime de 4,7 km. Nu este pentru prima dată când italienii fac parteneriat cu firma din Cluj la licitaţii.
Firma Acomin are în portofoliu sedii administrative precum Inspectoratul de Jandarmi din Cluj-Napoca, locuinţe familiale precum un ansamblu de vile duplex la Deva, lucrări la drumuri şi construcţii de supermarket-uri precum Spar din Haţeg şi Deva. La capitolul lucrări de transport pe cablu figurează şi telescaunul de la Azuga.
Primarul Costel Sârghie spune că următorul pas este transformarea satului de vacanţă Vârtop în staţiune turistică.
Pârtia Vârtop este un proiect demarat de Sârghie în mandatul trecut. Dar care deşi avusese aprobarea fostului Consiliu Judeţean s-a izbit de încăpăţânarea actualei administraţii a judeţului. Aceasta a pus de nenumărate ori beţe în roate proiectului motivând că judeţul are alte priorităţi şi nu poate cofinanţa proiectul. În fapt, preşedintele Ţârle a încercat să impună ca beneficiar al proiectului să fie fi Primăria Câmpani. Chiar dacă aceasta nu figura în varianta în care proiectul a primit undă verde. Condiţii în care fondurile europene s-au pierdut. Cu prilejul unei vizite în Bihor, Ministrul Turismului, Elena Udrea, a promis bani pentru realizarea proiectului. Banii au venit, iar turiştii vor putea schia la Vârtop.
Veronica Bursaşiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!