Ediția din acest an a Zilei Voluntarului Caritas s-a desfășurat sub motto-ul ,,Voluntariat în Pandemie!” și a reunit online, pe platforma Zoom, câteva zeci de voluntari. Dacă în anii dinaintea Pandemiei de Covid – 19, voluntarii au fost sărbătoriți cu pizza, tort și alte bunătăți , joi, 21 ianuarie 2021, ei au fost invitați să consume un ceai, împreună, în fața laptopurilor sau a telefoanelor mobile.
[eadvert]
Aceștia s-au implicat, pe parcursul anului 2020, în activitățile derulate de Asociația Caritas Eparhial Oradea.
2020 a fost un an marcat de provocări, incertitudini și necunoscute. În ciuda acestui fapt, 70 de voluntari au fost implicați în acțiunile ONG-ului orădean, fiind în continuare dornici să ajute și să pună umărul la binele societății.
„De la începutul Pandemiei de Covid-19, în cadrul Asociației Caritas Eparhial Oradea, s-au înscris 19 voluntari noi, care ne-au arătat că se pot realiza lucruri mărețe! Încă de la începutul pandemiei, voluntarii au ajutat la livrarea mâncării beneficiarilor Cantinei sociale. Treptat, au fost sistate majoritatea activităților în care am activat cu voluntarii, trebuind să respectăm măsurile impuse de autorități. În anul 2020, 70 de persoane au ales să sprijine comunitatea în care trăiesc, realizând 1.240 de ore de voluntariat”, a informat Patricia Pele, coordonatorul voluntarilor în cadrul Asociației Caritas Eparhial Oradea.
Reinventare
La întâlnirea online au participat și viceprimarul Arina Moș și PSS Virgil Bercea, și episcopul greco-catolic de Oradea.
Gazdele întâlnirii au fost preotul Olimpiu Todorean, președintele Asociației Caritas Eparhial, și Patricia Pele, coordonatorul voluntarilor.
Președintele organizației i-a felicitat pe voluntari că, în ciuda greutăților inerente anului pandemic, s-au implicat în activități atunci când au fost solicitați.
„Este foarte important pentru societate că voluntariatul nu s-a oprit nici în 2020, ci a căutat să se reinventeze, să găsească noi metode de a fi aproape și a permis ca oamenii să fie în relații de mai bună vecinătate și ar trebui să vă fie recunoscut rolul pe care voi, voluntarii, l-ați avut și îl aveți în comunitatea noastră. Gestul pe care îl facem în seara aceasta, în condiții mai aparte, vine tocmai pentru a mărturisi și a arăta că faptele voastre, care de cele mai multe ori se fac fără a fi văzute, merită să fie arătate orașului în care trăim și comunității unde ne desfășurăm activitatea. De aceea, cu ocazia a celei de a 35 zile mondiale a voluntariatului și a celei de a XV-a ediție a Zilei Voluntarului Caritas, vreau să vă mulțumesc pentru că vă dedicați din timpul vostru liber comunității orădene. Încredințez Domnului toată munca voluntarilor Caritas, pentru ca acestora să nu le lipsească niciodată entuziasmul, smerenia, simplitatea și bucuria de a împărtăși parte din timpul lor cu cei care au nevoie. Pentru că sunteți exemple celorlalți, mărturisind un stil de caritate și sobrietate, vă mulțumesc”, le-a spus pr. Olimpiu Todorean voluntarilor prezenți.
La rândul său, Arina Moș, i-a felicitat pe cei ce se pun în slujba semenilor și a apreciat că, într-un an al deznădejdii, au adus și mai mult curaj celor cu care au intrat în legătură.
„Felicit această organizație serioasă care a fost și va rămâne sprijin pentru tot ce înseamnă zona vulnerabilă din Oradea. Mii de mulțumiri pentru munca depusă, pentru timpul, pentru energia, pentru abilitățile, pentru curajul de care ați dat dovadă în acest an și mă bucur că au fost oameni care au fost aproape de comunitate și au sprijinit acolo unde a fost nevoie. Primăria Oradea susține activitățile de voluntariat. Sper să reușim să ne vedem într-un cadru festiv, ca împreună să ne putem bucura unii de alții”, a încurajat Arina Moș.
În aceeași barcă
Episcopul Virgil Bercea a amintit de cuvintele Sfântului Părinte Papa Francisc rostite în 27 martie 2020, când a apărut singur pe esplanada Pieței San Pietro din Vatican: ,,Suntem cu toții în aceeași barcă și nu ne putem salva de unii singuri, ci cu toții împreună”. Ierarhul greco-catolic a afirmat că voluntarii au confirmat, în practică, aceste cuvinte.
„Dumneavoastră, cei care sunteți voluntari, dovediți că puneți în practică aceste cuvinte și că ați înțeles că suntem cu toții în aceeași barcă, mult înainte de a le fi spus Papa. Prin ceea ce faceți dovediți că nu ne vom salva de unii singuri, ci cu toții împreună, în numele Domnului. Vă felicit că ați înțeles această chemare – că suntem cu toții împreună în aceeași barcă.
Este foarte important să nu renunțați! Nu este foarte ușor, dar nu este imposibil. Acum trecem printr-o perioadă foarte delicată când nu știm exact cum evoluează lucrurile. A apărut vaccinul, foarte bine, iar dumneavoastră, voluntarii, ar fi bine să îi încurajați pe cei care sunt în vârstă, pe cei cu care luați contact și să îi ajutați, în același timp, să ajungă și ei să se vaccineze”, a afirmat cu căldură PSS Virgil Bercea.
Premii
După ce voluntarii au spus ce înseamnă pentru ei voluntariatul și implicarea în activitățile de voluntariat, a urmat premierea celor mai activi și mai implicați voluntari.
În total, au fost oferite 10 premii: premiul ,,Cantina socială” (Paula Szvitec), premiul ,,Casa Frențiu” (Cristina Ivancov), premiul ,,Colecta de Crăciun” (Barbu Keren), premiul ,,administrativ” (Cristina Danciu), premiul ,,cel mai activ voluntar” (Nicolae Vinter), premiul pentru ,,disponibilitate” (Andrei Horgoș), premiul ,,solidaritate pentru cei nevoiași ” (personalului pizzeriei Black Wolf), premiul special pentru implicare și organizarea evenimentelor la Centrul rezidențial ,,Casa Frențiu” (Miorița Săteanu), premiul special ,,Voluntariat în Pandemie” (Nicolae Vinter) și premiul ,,Voluntarul anului”, acordat voluntarei Teodora Tonț.
Voluntarii au spus că pentru ei, Caritas Eparhial nu înseamnă doar voluntariat și implicare, ci o mare familie.
„Vă mulțumesc că faceți din Caritas un loc primitor, un loc plin de iubire, în care am putut lega prietenii”, a spus voluntara Cristina Danciu.
Caritas Eparhial a pregătit un tort pentru seara voluntarilor, pe care l-a împărțit beneficiarilor Cantinei sociale și Centrului Rezidențial „Casa Frențiu”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!