Asociația “CHARIS”, asociație a studenților de la Asistență Socială din cadrul Facultății de Științe Socio-Umane, a implementat în perioada 17 iulie – 15 noiembrie 2015 proiectul “Voluntariatul crează punți spre coeziunea socială”, finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului prin Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Bihor.
Proiectul a avut ca scop conştientizarea tinerilor cu privire la unele dintre problemele sociale existente la nivel de comunitate și stimularea implicării active prin participarea la activități de voluntariat.
Inițiatorii proiectului au dorit să împărtășească elevilor și studenților din experiența dobândită până în prezent în domeniul social prin proiectele implementate în ultimii ani, din dorința de a impulsiona și alți tineri să se descopere pe ei înșiși, să învețe să îi accepte pe cei care se confruntă cu probleme, dar șisă contribuie activ la rezolvarea unora dintre problemele pe care aceștia le întâmpină.
“Una dintre activitățile proiectului a fost cea de organizare de evenimente, de conştientizare privind problemele sociale existente la nivelul comunității și de informare cu privire la importanța implicării tinerilor în acțiuni de voluntariat în cadrul organizațiilor care oferă servicii celor aflați în dificultate”, a precizat Claudia Pop membră a Asociației “CHARIS”.
Îndemn la voluntariat pentru 400 de elevi și studenți
Întâlnirile s-au desfășurat în cinci licee din Oradea (Liceul Teoretic “Aurel Lazăr”, Liceul Teoretic “Onisifor Ghibu”, Liceului Teoretic German “Friedrich Schiller”, Liceul Teologic Penticostal “Betel” și Colegiul Tehnic “Mihai Viteazu”) și la Facultatea de Științe Socio-Umane (Programele de studiu Asistență Socială și Reurse Umane).
Peste 400 de elevi, studenți și cadre didactice au participat la activități. În cadrul acestora, elevii din clasele a X-a și a XI-a și studenții din anii de studiu I și II din grupul țintă au fost familiarizați cu noțiunea de voluntariat și domeniile în care se pot desfășura acest gen de activități. Participanții au primit o broșură editată în cadrul proiectului, care conține informații relevante privind voluntariatul și avantajele implicării în activități de voluntariat.
Voluntari cu patalama
În cadrul activității de informare, un rol important l-a avut trupa de teatru formată din tineri voluntari,care a pus în scenă o piesă cu tentă socială. Tot în cadrul proiectului, membrii trupei de teatru au participat în perioada 23-25 octombrie la activități de team building organizate la Șuncuiuș.
Începând cu data de 10 noiembrie și până în 13 noiembrie, 20 de elevi și studenți, membri ai grupului țintă al proiectului, care doresc să se implice pe viitor în activități de voluntariat, au participat la o sesiune de formare ca voluntari. Activitatea a cuprins parcurgerea a 2 module: unul de dezvoltare personală și unul de formare profesională.
După încheierea activității de formare, participanții vor avea posibilitatea de a se implica în proiectele care urmează a fi implementate de către Asociația CHARIS. Cu aceștia vor fi încheiate contracte de voluntariat și vor deveni membri activi ai asociației.
Citiți principiile noastre de moderare aici!