Voluntariatul prinde din ce în ce mai mult la tineri. Şi-au dat şi ei seama că o activitate de voluntariat în CV dă foarte bine şi îi ajută la angajare. Acest lucru ne-a fost confirmat şi de Simona Paşca, specilist resurse umane şi voluntariat în cadrul Fundaţiei Comunitare Oradea, participantă la Târgul de cariere care a avut loc vineri, 11 octombri 2013 la Lotus Center.
„În străinătate multe societăţi nu acceptă un CV dacă nu există în el un stagiu de voluntariat. Voluntariatul este un prim pas, ca să nu se plece de la zero”, a subliniar Simona Paşca.
Potrivit lui Andrei Curtui, vicepreşedinte AIESEC, studenţii mebri ai fundaţiei au şansa de a desfăşora stagii de practică plătită în firme de renume din străinătate, ceea ce îi ajută foarte mult la o eventuală angajare.
Târg de job-uri
Târgul de cariere de la Lotus Center a atras câteva sute de persoane în căutarea unui loc de muncă. Potrivit directorul general al Activ Job Consulting, Luminiţa Popa, organizatorul târgului, evenimentul care se află la a treia ediţie a adunat la un loc 12 firme care au pus la dispoziţia celor interesaţi circa 50 de locuri de muncă. 60% pentru persoanele cu studii superioare.
Multe dintre firmele prezente au mai participat şi la alte manifestări de profil desfăşurate la Oradea. Reprezentanţii acestora au fost chestionaţi despre problemele cu care se confruntă în alegerea angajatului potrivit. „Foarte mulţi preferă un loc de muncă de 8 – 9 ore cu un salariu de 700 – 800 de lei, în locul şansei de a câştiga de trei – patru ori mai mult în domeniul asigurărilor. Teama că nu vor face faţă este motivul pentru care nu sunt atraşi de această meserie, deşi primesc consiliere şi ajutor din partea noastră”, ne-a precizat Valeriu Pop, unit manager la o societate de asigurări.
O limbă străină şi mai ales o facultate terminată în domeniul prelucrării lemnului îi fac pe cei de la o firmă cu profil de tâmplărie şi tapiţerie să caute de multă vreme câţiva angajaţi cu studii superioare. „Căutăm o persoană care să cunoască la nivel de conversaţie limba franceză, să aibă ceva studii tehnice în domeniul lemnului sau achiziţiei de material textil, dar nu prea găsim”, ne-a explicat Oana Ţodan, şef Serviciu Resurse Umane la PGS, o firmă cu capital francez.
Limba engleză sau limba germană, era, de asemenea, o probă eliminatorie pentru multe dintre firmele participante. Deci, ca o concluzie, tinerii trebuie să aibă, pe lângă o calificare, un stagiu de voluntariat şi să cunoască la nivel de conversaţie o limbă de circulaţie internaţională. Astfel, le va fi mai uşor la angajare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!