Pe vremea comunismului munca voluntară, cunoscută sub denumirea de „muncă patriotică” era la ordinea zilei în comunităţile româneşti. Azi, trebuie să vină străinii să ne îndemne să facem muncă voluntară.
Iniţiativa este totuşi lăudabilă, mai ales când protagoniştii sunt tineri. Promovând implicarea tinerilor în procesul de luare a deciziilorpentru dezvoltarea comunităţilor locale, un grup de tineri norvegieni au ales să înveţe despre cultura romă şi realităţile socio-economice ale comunităţilor rome în cadrul unui program iniţiat de Fundaţia Ruhama. Astfel, a luat naştere un schimb de experienţă cu tineri voluntari romi din Bihor.
Activităţi
Concret, tineri norvegieni din Consiliul Locl al Tinerilor din oraşul Bergen s-au alăturat tinerilor romi din cinci comunităţi rurale din Bihor: Avram Iancu, Diosig, Drăgeşti, Husasău de Tinca şi Ineu. Aceştia au derulat în comun în perioada 31 august – 5 septembrie 2014 diferite activităţi de voluntariat în localităţile respective. Este vorba despre dotarea cu echipamente a spaţiilor de petrecere a timpului liber, a unei staţii de autobuz, programe educative şi de sănătate prin sport, programe ce urmăresc dezvoltarea durabilă a comunităţilor, etc.
Cu cinci dintre tinerii implicaţi în aceste activităţi am stat de vorbă. Alex, Costel, Daniel şi Cristi din Tămaşda au participat la amenajarea unui parc pe un teren nefolosit. „Ne place să ne implicăm în astfel de activităţi şi o vom face şi pentru viitor. Facem pentru comunitate şi pentru noi ceea ce facem”, a declarat Alex.
Sala „Traian Moşoiu” a Primăriei Oradea a găzduit vineri, 5 septembrie, o întâlnire între cei implicaţi în proiect şi reprezentanţi administraţiilor locale beneficiare ale proiectului. De asemenea, au fost prezenţi reprezentanţi ai ambasadei Regatului Norvegiei la Bucureşti, în persoana doamnei Hilde Berit Eide, consilier granturi SEE. „Proiectul este un exemplu prin care se consolideazărelaţiile bilaterale dintre Norvegia şi România. Aceste fonduri au ca scop reducerea disparităţii socio-economice şi consolidarea relaţiilor bilaterale”, a precizat doamna Hilde Berit Eide.
În luna martie 2015, un grup de tineri voluntari romi din România vor participa la schimbul de experienţă în Bergen. În cadrul întâlnirii de la Primăria Oradea a fost vernisată o expoziţie de fotografii realizată şi organizată de tinerii romi împreună cu tinerii norvegieni. Au fost surprinse imagini ale comunităţii de r omi din Bihor şi imagini din cadrul activităţilor de voluntariat desfăşurate.
Proiectul „Tineri din România şi Norvegia – promotori ai voluntariatului civic comunitar”este derulat de Fundaţia Ruhama, în parteneriat cu primăria oraşului Bergen. Proiectul are o finanţare nerambursabilă în valoare de 74.970 de euro prin granturile SEE 2009 – 2014.
Citiți principiile noastre de moderare aici!