Doi ani. Patru sesiuni a câte aproape 400 de candidaţi. De fapt, s-a început cu 2-3 voluntari, în urmă cu circa 20 de ani şi dintre aceştia, unii dintre ei au devenit medici în urgenţă. Acum 2 ani erau circa 10-15 voluntari.
Voluntariat puternic
Azi s-a ajuns la vreo 100 de voluntari activi, dintre care în jur de 20 sunt pasionaţi şi total dedicaţi serviciului medical de urgenţă. Unii au început să urmeze şcoli în domeniu, chiar dacă nu vor profesa. Doar pentru a cunoaşte mai mult şi ca să poată ajuta mai mult. Alţii se gândesc deja să îşi schimbe cariera sau să îmbrăţişeze cea mai nobilă meserie din lume.
Ideea voluntariatului se pierde în timp, în perioada când Serviciul Judeţean de Ambulanţă era condus de dr. Tiberiu Bondar. Poate şi mai devreme.
“Ultimul manger” SAJ Bihor, ec. Gheorghe Pintea şi-a dorit crearea un voluntariat puternic. Directorul economic SAJ Bihor, Liviu Sabau Popa, a preluat frâiele şi a pus acceleraţie pe formarea de voluntari.
Cu ajutorul IT-istul Răzvan Pârcălab, s-a creat, o platformă de grup pe facebook pentru ca toata comunicarea să se realizeze rapid.
Din rândul angajaţilor, s-a format o echipă de formatori, la fel, trup şi suflet. Au înţeles importanţa voluntariatului. Au înţeles că voluntarii nu vor lua niciodată joburile ambulanţierilor, asistenţilor sau medicilor.
Dr. Liciniu Venter, dr. Emil Boţcău, as. Crina Delia Ungur şi as. Adrian Caciora, au acceptat, de doi ani încoace, să se împartă între meserie, familie şi voluntari. Au fost zile în care aceşti angajaţi ai Ambulanţei şi-au lăsat copiii acasă, doar ca să înveţe oamenii necunoscuţi să dea o mână corectă de ajutor până când soseşte un echipaj medical specializat.
Responsabilitate
Cel mai important e că Liviu Sabău Popa şi formatorii le-au insuflat voluntarilor sentimentul responsabilităţii.
Toţi angajaţii SAJ Bihor au fost înştiinţaţi şi îndemnaţi să ajute la formarea unui colectiv de voluntari, care, practic, să îi ajute când le e mai greu, să salveze oameni.
După cursuri intensive, cu grafice clare, cu teste peste teste, cei ce au trecut de examenul final au început să urce pe maşini. Timizi, dar cu dorinţa puternică de a învăţa.
Energic din fire, coordonatorul voluntarilor, ec. Liviu Sabău, i-a implicat pe voluntari într-o mulţime de activităţi.
Dincolo de ieşiri în public la manifestări sociale, voluntarii au fost provocaţi să ajute la susţinerea unor oameni nevoiaşi. La fiecare apel al coordonatorului lor, voluntarii activi au răspuns: „Prezent!”.
Liviu Sabău Popa a are grijă să alimenteze mereu interesul pentru ajutorarea aproapelui şi colegilor săi reuşind să formeze nu doar voluntari pregătiţi, ci şi oameni şi prieteni de calitate.
Foarte strict când vine vorba de reguli, dar şi foarte uman, ec. Liviu Sabău a reuşit să îi familiarizeze pe voluntari cu spiritul de echipă, cu importanţa pregătirii continue, cu respectarea unor reguli interne dure, dar benefice pentru pacienţi, dar şi cu dragostea faţă de această meserie nobilă şi cu sentimentul important al prieteniei adevărate.
Practic
O colaborare cu Asociaţia pentru Educaţie şi Siguranţă Rutieră, condusă exemplar şi cu efect pe plan naţional de Cristian Ştefan Vasile, i-a ajutat practic şi pe voluntari să conştientizeze importanţa aplicării procedurilor primare de prim ajutor în mod corect, fără să încerce manevre care le-ar depăşi atribuţiile şi ar pune în pericol viaţa victimelor.
În şcoli, la grădiniţe, în locuri publice, voluntarii au fost prezenţi împreună cu coordonatorul lor pentru a încuraja mai departe populaţia să înveţe cum poate fi ajutat un om ajuns în situaţie critică. Tot cu ajutorul voluntarilor şi a actorului Şerban Borda s-a reuşit achiziţionarea primelor defibrilatoare care s-au şi montat în locuri publice, pentru a fi de folos oricărui cetăţean care ajunge primul la o persoană în stop respirator.
Lecţia de prim ajutor “predată” recent la Administraţia Bazinală Ape Crişuri s-a dovedit din nou un imbold pentru voluntari. Ajutaţi de formatori şi coordonaţi tot de directorul Liviu Sabău Popa, voluntarii i-au ajutat pe angajaţii ABA Crisuri să primească încredere că intervenţia corectă, apelul corect la 112, aplicarea corectă a manevrelor primare de prim ajutor pot fi salvatoare, iar nepăsarea poate duce la deces.
Se pregătesc
De curând, tabăra “Fii salvator”, organizată de Liviu Sabau Popa special pentru voluntari, a fost în măsură să crească şi mai mult apetitul pentru ajutorarea semenilor.
După ce angajaţii SAJ Bihor au participat la o sumedenie de traininguri, voluntarii au fost provocaţi la lecţii cu somităţi în materie de medicină de urgenţă: dr. Beres Zsolt şi dr. Mihai Botea.
Primul medic urgentist a lucrat la UPU – SMURD Bihor, e specializat şi în Anglia şi e directorul medical al Organizaţiei Mondiale a Salvării, al doilea medic urgentist, fost membru UPU – SMURD Bihor, lucrează la Spitalul Pelican şi se specializează şi el într-un spital din Marea Britanie.
Cei doi medici urgentişti au rămas impresionaţi de interesul maxim al voluntarilor, dar şi de nivelul pregătirii lor, atins datorită ambiţiei coordonatorului lor de a crea voluntari capabili şi graţie muncii asidue a formatorilor lor.
La fel cum pompierii au creat tradiţie prin orele de pregătire anti-dezastre şi zilele porţilor deschise, la fel s-a creat o tradiţie în voluntariatul de la SAJ Bihor, un virus care cuprinde tot mai mulţi bihoreni, spre binele a cât mai mulţi bihoreni, după cum a informat coordonatorul voluntarilor Ambulanţei Bihor, Liviu Sabău Popa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!