O organizaţie din Bucureşti a lansat un program naţional prin care doreşte să susţină şi să încurajeze tinerii din centrele de plasament din ţară. Programul vizează şi centrele de plasament din Bihor. Proiectul este intitulat „Dă-ţi pasiunea mai departe!” şi face parte din programul educaţional „Ajungem Mari”, fiind nominalizat la secţiunea proiectul anului, la Gala Naţională a Voluntarilor.
Prin acest program, Asociaţia Lindenfeld doreşte să organizeze cursuri interactive pentru copiii instituţionalizaţi. Echipe alcătuite din câte doi voluntari urmează să-şi dedice două ore pe săptămână pentru aceşti copii care au mare nevoie de îndrumători care să le deschidă noi perspective şi să îi atragă spre educaţie. Practic, voluntarii vor preda unor grupe formate din 4-12 copii în vârstă de 3-16 ani. Copiii urmează să fie grupaţi în funcţie de vârstă, abilităţi şi nivel de cunoştinţe. În proiect se poate implica orice persoană interesată să susţină acest demers: liceeni, studenţi, adulţi. După ce vor participa la câteva sesiuni de instruire, voluntarii vor susţine cursuri interactive, în funcţie de pasiunile copiilor instituţionalizaţi – de la matematică, română sau engleză la fotografie, cinematografie, teatru, sport, dans, muzică, scriere creativă, educaţie pentru sănătate etc. Fie că este vorba de materii şcolare sau de cursuri creative, orele se desfăşoară prin joc, într-un mod interactiv şi amuzant, promit iniţiatorii proiectului.
Responsabili şi independenţi
Deşi lansat relativ recent, până în prezent, în proiect sunt implicaţi 150 de voluntari care ajută 300 de copii din sectoarele 1, 2, 3 şi 6, însă acesta se extinde în noi centre de plasament din Bucureşti, Cluj şi Bihor.
„Programul educaţional «Ajungem mari» s-a născut dintr-o foarte mare dorinţă de a-i ajuta pe copiii din centrele de plasament să devină oameni mari, responsabili, independenţi şi siguri pe picioarele lor. Prin toate proiectele noastre, ne propunem ca aceşti copii din centre sociale sau din medii defavorizate să prindă încredere în forţele lor, să îşi deschidă perspectivele şi să poată visa la un viitor luminos. Credem că prin programe educaţionale de lungă durată şi adaptate nevoilor lor, ei pot depăşi trauma instituţionalizării sau a vieţii în familii dezorganizate în care au loc frecvent abuzuri şi nedreptăţi. Aceşti copii au nevoie doar de un imbold ca să-şi descopere pasiunile, să-şi dezvolte abilităţile şi să-şi stabilească un ţel”, a declarat Iarina Ştefănescu, coordonator naţional al programului „Ajungem mari!”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!