Editura Ratio et Revelatio a anuţat că se află la tipar și va fi lansat la mijlocul lunii septembrie la Festivalul de carte „Transilvania” de la Cluj-Napoca, volumul istoricului Cristina Liana Pușcaș, „101 chipuri ale suferinţei în Bihorul carceral comunist”. „Este un proiect ambițios, nu doar prin munca titanică în arhivele locale în ultimii zece ani, dar și prin semnificația din punct de vedere istoric și moral-reparator față de memoria celor 101 oameni ale căror «chipuri» suferinde au fost «reconstruite» prin demersul temerar al specialistei orădene”, scriu editorii. Controlul științific și prefața aparţin dr. habil. Cosmin Budeancă.
[eadvert]
„Fiecare nume menționat în Registrul A.F.D.P.R. – Filiala Bihor, m-a condus spre alte destine, necunoscute, pe care am încercat să le readuc la lumină. Este un proces anevoios, și nu cred că până
la final să reușesc să cuprind întreaga dimensiune a prigoanei bihorenilor. Vor rămâne, cu siguranță, chipuri neștiute, ale căror suferințe, din păcate, nimeni nu le va cunoaște vreodată. Efortul nostru este doar o picătură în acest ocean al suferințelor, – ce înseamnă 101 chipuri față de alte mii, ale căror vieți împovărate de chinuri de nedescris vor rămîne necunoscute!”, spune Cristina Liana Pușcaș.
În carte se regăsesc chipurile a 101 deţinuţi politic bihoreni pe care istoricul le-a documentat în ultimii zece ani. Volumul mare de documentare i-a permis în aceşti ani să aleagă doar 101 persoane despre care a avut la dispoziţie foarte multe documente. Cristina Liana Pușcaș îşi doreşte ca în viitor să lucreze la alte volume legate de suferinţa bihorenilor care au trecut prin gulagul românesc, numărul celor care au trecut prin închisorile din România fiind foarte mare. După cum spune istoricul, potrivit fişelor matricole penale, Bihorul ocupă locul zece pe lista românilor încarceraţi.
„«Imersiunea» autoarei în documente, interviuri, fotografii şi lucrări de specialitate despre comunism, şi în special în modul în care acest regim a afectat zona de nord-vest a Transilvaniei, a generat în mod firesc ideea unei astfel de lucrări. O carte aparent simplu de făcut, însă, cum se întâmplă adesea, la o analiză mai atentă, lucrurile se dovedesc a fi, în fapt, mult mai complicate”, scrie despre volum dr. habil. Cosmin Budeancă.
Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT) va avea loc, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în perioada 16-19 septembrie 2021, având ca moto: „Ne revenim împreună!”. Organizat de Asociația Culturală Eikon în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, festivalul susține cultura scrisă română și universală.
Trimite articolul
XBravo si felicitari pentru Cristina Liana Puscas ! Cu nerabdare astept aparitia acestei carti . . . . .