Momente unice, luni după amiază, în Amfiteatrul Spitalului Clinic Județean din Oradea. Aici a fost lansat cel de-al doilea volum de „Semiologie pediatrică ilustrată”, semnat de dr. Ritli Ladislau, în colaborare cu medicii pediatri dr. Virginia Băican, dr. Paula Marian, dr. Gabriela Miculschi și Szabó József. Medici, studenți sau prieteni de-ai medicilor care au semnat volumul au fost prezenți la eveniment.
[eadvert]
Volumul a apărut la o distanță de cinci ani după lansarea primului. Explicația este una simplă, a glumit elegant coordonatorul acestuia, dr. Ritli Ladislau: „Mi-a încetinit viteza de creație”.
„Semiologia este fundamentul activității clinice, în ciuda imensului progres al medicinei pe tărâmul explorărilor diagnostice”, a spus fostul ministru al Sănătății. Iubirea față de meseria pe care o are, față de spital, față de pacienți și față de colegi și studenți l-au motivat să lanseze un material cu caracter didactic, atât pentru studenți și rezidenți, cât și pentru practicieni.
Chiar dacă a făcut o pledoarie pentru medicina practicată și după metodele clasice, pornind de la observarea bolnavului și a semnelor bolii, dr. Ritli Ladislau a reușit să inspire și să fascineze auditoriul, dar și să trezească și să sădească pasiunea în tinerii studenți care au participat la eveniment.
Exemplu de medic
Aflat în străinătate, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență din Oradea, dr. Gheorghe Carp, a transmis un mesaj video în care a evidențiat activitatea fostului său îndrumător din vremea stagiaturii.
„Ceilalți colegi știau dintr-un sindrom zece simptome, dar dl. dr. Ritli le cunoștea pe toate. Este un om foarte, foarte valoros, un exemplu de medic pediatru care și-a iubit meseria, a iubit copiii și a iubit spitalul”, a transmis dr. Carp.
În opinia acestuia, o astfel de carte stă la baza pediatriei.
„Fără a stăpâni semiologia, nu poți fi un bun pediatru. Avem tendința să neglijăm semiologia, pentru că ne putem baza tot mai mult pe imagistică și laborator”, a mai adăugat dr. Gheorghe Carp.
Activitatea reputatului medic a fost apreciată și dr. Daniela Rahotă, directorul Direcției de Sănătate Publică Bihor, dar și decanul și prodecanul Facultății de Medicină și Farmacie (FMF) din Oradea. „Nu cred că a mai fost vreodată atât de multă lume la o lansare de carte”, a spus decanul FMF, prof. univ. dr. Adrian Maghiar. Acesta a evidențiat și eforturile făcute de dr. Ritli din poziția de ministru al Sănătății pentru a susține sistemul sanitar bihorean, dar și FMF.
Florian Bodog, prodecanul FMF Oradea, a spus despre medicul Ritli că este „cel mai bun semiolog pe care îl avem în Oradea și cred că și din Transilvania”.
„Am citit cartea, este copleșitoare din punct de vedere al cazuisticii, dar și din cel al experienței de viață. Cred că este una din cele mai valoroase cărți pentru biblioteca facultății”, a mai adăugat Florian Bodog.
Pentru studenți și rezidenți
Dr. Paula Marian, coautoare a cărții lansate, spune că volumul este dedicat profesioniștilor din domeniul sănătății.
„Este o carte pe care ar trebui să o aibă în bibliotecă orice medic din aria pediatriei”, este de părere dr. Paula Marian, medic specialist pediatrie și pneumologie pediatrică.
De asemenea, dr. Marian crede că semiologia pediatrică nu ar trebui să lipsească din programele de pregătire a studenților și a medicilor rezidenți.
Volumul a apărut la Tipografia Alutus din Miercurea Ciuc și tratează semiologia aparatelor reno-urinar, digestiv și cardiovascular, a bolilor endocrine și neurologice.
Discursurile au fost presărate cu momente muzicale susținute de Alexandra Berindei, elevă a Școlii Gimnaziale „Oltea Doamna” și de violonista Ioana Dascălu, de la Filarmonica orădeană.
Citiți principiile noastre de moderare aici!