Sute de copii alături de părinți au participat la cea de a IV-a ediție a „Zilei Liliacului Carpatin”, organizată de Asociaţia Pescarilor Sportivi „Aqua Crisius” la Coada Lacului.
Un eveniment încadrat în proiectul „Arii protejate pentru viitor”, finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România. Astfel, sâmbătă, 3 iunie, în satul de vacanță Coada Lacului de pe Valea Iadului, în aproprierea drumului care face legătura cu localitatea Meziad, s-au adunat să sărbătorească „Ziua Liliacului Carpatin” peste 350 de copii și adulți.
Prilej cu care, pe lângă probele interactive denumite „urme, electrofishing, eșarfa sau cercuri”, în acest an elevii au avut parte și de inaugurarea traseului tematic „O zi din viața unui păstrăv”. La această probă copiii însoțiți de un arbitru au avut de străbătut un traseu lung de peste 2 kilometri, pe o porțiune din amonte a Văii Iadului. Pe traseu au fost amplasate 8 panouri informative trilingve, cu legătură între ele, referitoare la păstrăv, o specie umbrelă pentru apele montane.
Copiii au memorat informațiile de pe panouri, ulterior ele servind drept răspunsuri la întrebările adresate de organizatori. Evenimentul de tip concurs, organizat pe două categorii (individual și echipe) s-a finalizat cu acordarea de diplome și tricouri. Primii doi clsasați, cei care au obținut cel mai mare punctaj, au primit premiu o vacanță de o săptămână în Tabăra Junior Ranger, organizată anual de APS Aqua Crisius.
Pe lângă aceasta, câștigătorii primelor trei locuri, la fiecare probă au primit și alte premii, constând în cazare la pensiunile de pe Valea Iadului, dulciuri, vouchere de cumpărături, produse tradiționale și rechizite, premii oferite de agenții economici de pe Valea Iadului.
„În paralel cu întrecerea între cele 12 școli din Bihor s-a desfașurat și o competiție gastronomică, intitulată <Gătitul la ceaun>. La această probă s-au înscris 10 persoane, reprezentând pensiunile din zonă, cantoanele silvice și turiști prezenți la Coada Lacului. Juriul stabilit ad-hoc din 5 persoane, a fost format din turiști și câte un reprezentant al Agenției de Management al Destinației Bihor și APS Aqua Crisius Oradea. Aceștia au desemnat ca cel mai gustos preparat, cel realizat de reprezentanții pensiunii Casa Gornicului din Remeți. Fața de anii trecuți, ediția a IV-a a evenimentului dedicat naturii a atras numeroși turiști cazați în pensiunile din zonă, dar și localnici”, a precizat Gabriel Bonaciu, consultant în management și turism al Agenţiei de Management al Destinaţiei Bihor.
Partenerii acestui eveniment au fost Agenția de Management al Destinației Bihor, Consiliul Județean Bihor, Primăria comunei Bulz, Primăria comunei Curățele și cele 12 instituții de învățământ din Bihor și Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!