Sunt foarte mulţi tineri care sunt pe punctul de a termina liceul şi nu ştiu pe ce drum să o apuce în viaţă. Nu au niciun reper, niciun model de urmat, nici măcar nu îşi pun un minut problema: „ce mi-ar plăcea să fac?”, „ce pasiuni am, pe care aş vrea să le urmez?”. Iar când alături de ei nu este nimeni care să îi susţină, să îi îndrume într-un mod constructiv, se pierd, sunt debusolaţi şi se lasă purtaţi de ce le aduce ziua de mâine. Fără un plan, fără vreo ţintă în viaţă.
În 2011, Bookland s-a lansat ca un târg de carte itinerant. După care au apărut conferinţele Bookland, ajunse acum la a cincea ediţie. Au apărut ca o necesitate, pentru a aduce inspiraţie şi motivaţie în viaţa tinerilor, în special a elevilor şi studenţilor care se află în faţa unor alegeri importante pentru viitorul lor. La aceste conferinţe sunt invitaţi speakeri, personalităţi care împărtăşesc din experienţa lor, încurajând dezvoltarea lor personală.
Luni, în prima zi a celei de-a cincea ediţii a conferinţelor Bookland Evolution la Oradea, moderatorul evenimentului, studenta Andrada Evelina Opriş – vicepreşedinte AIESEC Oradea, a dat pentru început cuvântul omului de radio şi televiziune Mihaela Tatu, trainer acreditat ANC. Tinerii prezenţi ieri în Amfiteatrul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai”, elevi de la Liceul de Arte, Colegiul „Mihai Eminescu” sau Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, au aflat mai întâi evoluţia profesională a Mihaelei Tatu. De la muncitor la Hidromecanica în Braşov, a învăţat şi a ajuns contabil şef de atelier – la dorinţa mamei. După Revoluţie şi-a dat seama că nu este locul ei acolo şi s-a mutat la primul post privat de radio din Braşov, a trecut la PRO TV, ajungând în Bucureşti, la postul Acasă, unde a realizat celebra emisiune „De 3x femeie”, a trecut şi pe la Antena 2. După o problemă gravă de sănătate a luat pauză doi ani, timp în care a călătorit prin toată lumea, după care a reluat cu televiziunea, dar nu şi-a mai găsit locul, pentru că are principii etice ce o definesc şi acum. Dar a descoperit Toastmasters, o mişcare internaţională care în România funcţionează de nouă ani şi care își ajută membrii să își dezvolte abilități de vorbit în public și leadership. În Oradea există de şase ani, club din care face şi ea parte. A descoperit şi Business Days, o platformă educaţională de networking şi formare antreprenorială, pentru că nu există vârstă pentru un nou început. Facultatea de Psihologie a făcut-o la 42 de ani, apoi a făcut Logopedia.
Acum este coach şi trainer pe tehnica discursului. „Mă interesează să vorbesc nu doar ca să spun, ci pentru a transmite. Indiferent de dezvoltarea tehnologiei în domeniul comunicării, vorbirea va rămâne cel mai important mijloc de comunicare. Învăţământului românesc îi lipsesc două materii: oratoria şi retorica”. Tot ce fac, sau nu fac acum tinerii, generează fiinţa care vor deveni în timp. Dacă vor să îşi facă simţită prezenţa, să devină credibili, să fie băgaţi în seamă şi cineva să le asculte proiectele şi planurile, punctele de vedere, tinerii trebuie să stăpânească cuvântul, spune Mihaela Tatu. Şi cuvântul îl găseşti în cărţi.
În plus, tinerilor care sunt la început de drum le lipsesc modelele de urmat. Părinţii muncesc toată ziua pentru a asigura confortul copiilor lor. Iar ei pot să facă orice vor. E o chestiune de opţiune, de ce îţi doreşti să atingi în viaţă. Dacă ai putere, înseamnă că ai informaţie. Dacă ai informaţie, ai cunoaştere, iar dacă nu o ai generezi frustrare. Nu se poate ajunge la cunoaştere fără citit, le-a explicat Tatu elevilor. Tehnologia ne-a determinat să comunicăm prin simboluri. Tinerii vor ajune să nu îşi poată exprima ideile, pentru că îşi vor pierde capacităţile de comunicare, şi nu vor mai şti să aprecieze adevăratele valori etice. „Cel mai mare duşman al generaţiei voastre este generaţia părinţilor voştri, trăită într-o anumită epocă, telenovelistă, canapelistă, care se uită la show-uri foarte bine regizate, aşteptând să se întâmple ceva. Am încredere deplină în momentul în care voi vă veţi trezi şi veţi face ceva!”, a concluzionat Mihaela Tatu.
I-a urmat apoi Ionela Demian, care la 24 de ani este coordonator recrutare şi trainer în cadrul unei firme de consulting din Oradea şi coach. Le-a vorbit despre studii, carieră şi angajabilitate, în prezent aceasta ajutând tinerii care îşi caută un job, care caută consiliere, care au nevoie de orientare. Valorile personale sunt suma factorilor care ne domină în fiecare alegere pe care o facem. Împreună cu abilităţile pe care le avem şi stilul comportamental ne duc la un domeniu de activitate. „Voi creaţi job-uri din pasiunile voastre”, le-a spus Ionela Demian, punând accent de asemenea pe citit şi comunicare directă, nu prin reţelele de socializare.
Psihologul Alin Creţu, cu ajutorul planşelor, le-a făcut tinerilor o demonstraţie legată de inteligenţa artificială şi evoluţia acesteia asupra viitorului, de evoluţia rapidă a tehnologiei care, de multe ori, a dus mai degrabă la involuţia individului decât la evoluţie, în funcţie de cum a fost folosită informaţia. Omul şi maşina vor ajunge la fuziune. În concluzie: „Oricât ar fi robotica de avansată, în final omului îi rămâne creativitatea. El va fi cel care va domina totul. Este foarte important să avem încredere în noi”.
Lui Zoltan Makai, consultant şi coach pentru lideri şi echipe, i-au mai rămas doar cinci minute până la ora la care trebuia să se încheie evenimentul, aşa încât şi-a adaptat discursul, provocându-i la discuţii pe cei prezenţi pentru a trage concluzii asupra a ceea ce au auzit în acea după-amiază. Conferinţele BookLand Evolution vor continua şi astăzi, între aceleaşi ore, 14:00-16:00, în fiecare zi până vineri inclusiv, tot în Amfiteatrul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!