Târgul de păsări şi animale mici care a avut loc duminică, 20 septembrie 2009, în Şanţul Cetăţii din Oradea a fost un succes doar din punct de vedere al vizitatorilor şi al participanţilor. Dacă ne referim la vânzări, acestea sunt sub aşteptări, potrivit majorităţii participanţilor.
Evenimentul organizat de „Asociaţia crescătorilor de păsări şi animale mici – Nufărul” a adunat mulţi participanţi inclusiv din alte judeţe ale ţării şi din Ungaria. „Târgul organizat de noi este acum printre cele mai mari de acest fel din ţară, dacă nu cel mai mare. Avem participanţi din toate judeţele învecinate şi chiar de mai departe. Vânzările sunt însă mai slabe decât cele ale târgului din primăvară, din mai multe motive. În primul rând criza economică şi-a pus şi ea amprenta. Apoi cei care doresc să cumpere preferă să cumpere primăvara, nu toamna. E mai greu să ţii animalele sau păsările peste iarnă. Sperăm ca târgul din octombrie să fie mai bun”, ne-a declarat Cornel Fildan, preşedintele asociaţiei.
Târg
Mai sunt însă şi participanţi mulţumiţi şi care spun că nu i-a prea afectat criza economică. Nelu Stranici creşte porumbei de când era copil şi spune că face acest lucru doar din pasiune. Are peste 350 de porumbei din şase rase consacrate. „Nu m-a afectat prea mult criza economică. Porumbelul trebuie să se ţină el pe el. Dacă au valoare, din banii obţinuţi din vânzarea lor cumpăr hrană şi ce trebuie pentru ceilalţi”, a precizat columbofilul. Acesta se mândreşte cu porumbelul Indian berber german.
Într-adevăr, pasiunea pentru animale şe naşte din tinereţe. Un exemplu în acest sens este oferit de Alexandru Baş, un copil de nouă ani care a adus la târg, însoţit de părinţi, mai mulţi iepuri pitici. Şi clienţii nu au întârziat să apară. Alţi copii, pasionaţi ca şi el.
De fapt printre cei mai siguri cumpărători din târg s-au aflat copiii. Rar a fost părintele care a rezistat rugăminţilor micuţilor care cereau ba un iepuraş, ba un canar, ba un căţel sau alt animal sau pasăre.
Cei care iubesc prepeliţele au avut şi ei de unde alege, acestea putând fi cumpărate cu 10 lei bucata, iar ouăle cu 40 – 60 de bani.
Găinile pitice şi uriaşe nu au lipsit nici ele. Dan Dosa a venit chiar de la Timişoara cu găini din rasa Cochinchina şi este mulţumit de târgul de la Oradea. „Îmi place acest târg, este printre cele mai mari din ţară. Voi veni şi în octombrie.
Creşterea găinilor este o pasiune a mea. Nu este prea ieftină”, ne-a spus timişoreanul care cerea pe o pereche de găini 600 de lei.
Căţeii sunt tot mai prezenţi la târgurile de la Oradea în ultima vreme, spre bucuria copiilor. Un căţel femelă de Cocker spaniol costa 300 de lei, iar un mascul 350.
În concluzie, părerile participanţilor sunt împărţite. Vânzătorii aşteaptă cu speranţă târgul din a treia duminică a lunii octombrie, care, spun ei, va fi mai tare decât cel de duminica.
Dan Birta
Citiți principiile noastre de moderare aici!