De la 1 ianuarie 2010 va fi aplicată Legea nr. 372/2005 pentru certificarea energetică a apartamentelor din blocurile de locuinţe în vederea vânzării-cumpărării/închirierii locuinţelor. Legea prevede ca proprietarii de apartamente din blocuri de locuinţe să prezinte potenţialilor cumpărători sau chiriaşi, certificate pentru informarea acestora privind performanţa energetică.
„Legea nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor reprezintă transpunerea în legislaţia naţională a Directivei 2002/91/CE privind performanţa energetică a clădirilor. Actul normativ defineşte certificatul de performanţă energetică ca fiind un document tehnic, cu caracter informativ, care atestă performanţa energetică a unei clădiri”, se spune într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei (MDRL).
Nu cresc preţurile
MDRL ţine să facă câteva precizări necesare pentru o înţelegere corectă a acestui act normativ. „Certificatele de performanţă energetică pentru apartamentele construite înainte de 2007 nu vor necesita auditarea energetică a întregii clădiri, costul său fiind unul nesemnificativ, astfel încât preţul apartamentelor nu va suferi modificări”, precizează MDRL.
În cazul vânzării/închirierii unui apartament construit înainte de 2007, se poate întocmi un certificat de performanţă energetică pentru respectivul apartament, neimplicând auditarea energetică a întregii clădiri. Pentru clădirile noi, construite dupa 1 ianuarie 2007, certificatul energetic se predă la recepţia lucrărilor. De asemenea, toate blocurile de locuinţe care sunt supuse reabilitării termice obţin un astfel de certificat, arată aceeaşi sursă.
MDRL apreciază că suma reprezentând costul certificării energetice a apartamentului, stabilit în condiţii de piaţă, raportat la aria utilă a apartamentului, reprezintă un procent nesemnificativ în raport cu cheltuielile stabilite în condiţiile legii pentru efectuarea tranzacţiei şi nu influenţează semnificativ preţul acesteia.
„Ministerul respinge categoric speculaţiile apărute pe piaţa imobiliară care pun pe seama elaborării certificatelor energetice creşteri ale preţurilor locuintelor de până la 10%”, informează comunicatul de presă.
Certificatul este valabil 10 ani de la data emiterii şi se elaborează de către auditori energetici pentru cladiri, persoane fizice atestate.
Dan Birta
Citiți principiile noastre de moderare aici!