Exploatarea brucitului din mina Budureasa ar putea schimba radical topul celor mai bogaţi oameni din România. În condiţiile în care, cel mai bogat român a fost cotat cu o avere de aproximativ 2 miliarde euro. Evaluările specialiştilor, care datează încă din anii 70, arată că în perimetrul Budureasa – Valea Mare s-ar afla cel mai mare zăcământ din Europa. Calcarul cu brucit este extrem de valoros în forma lui naturală, dar mai ales după ce este supus unui proces de prelucrare. Sorin Ovidiu Vântu, omul de afaceri aflat în spatele Petromservice, firma care va exploata brucitul, întârzie să deschidă mină. Investiţia iniţială pe care ar trebui să o facă omul de afaceri, conform primarului de Budureasa, Radu Vasile Olea, este de 100 de milioane de euro. Petromservice va trebui, în primul rând, să-şi construiască un drum de acces spre mină. „Sperăm că în martie-aprilie mina va porni, că se vor face angajări. Adevărul e că, de trei ani tot aud că se deschide mina”, spune primarul de Budureasa.
Lucrările la mina Budureasa au fost stopate în 1989. Până atunci acolo s-au făcut investiţii majore. Aceasta fiindcă, liderii comunişti ai vremii au considerat că trebuie să fim pe primul loc în domeniul exploatării brucitului, zăcământ deosebit de valoros. S-au realizat 15 km de galerii, puţuri de cercetare, foraje.
Exploatare pe 20 de ani
Firma care a câştigat anul trecut dreptul la concesiune a terenului scos la licitaţie de Primăria Budureasa ar putea face din comună o localitate cu un buget de invidiat. Investiţia în mina de brucit, pe care ar urma să o facă firma în spatele căreia s-ar afla Sorin Ovidiu Vântu, este de 100 de milioane de euro. Valoarea zăcământului de la Budureasa e cotată însă la 15 miliarde euro. „Pentru concesiune vom primi anual 15 miliarde de lei vechi. Până acum nu au nici o restanţă, dar începând abia cu 2010 vor plăti integral această sumă. Sperăm că mina se va deschide în martie-aprilie. Ultima dată, un reprezentant al firmei concesionare a fost la Primărie în urmă cu o lună. Speranţa mea este că mina va fi deschisă în această primăvară, fiindcă adevărul e că eu aud de vreo trei ani că se deschide”, spune primarul de Budureasa, Olea Radu Vasile. Pe lângă exploatarea minei, firma concesionară urmează să construiască şi un drum de acces la exploatare. „Vor trebui să facă un drum ocolitor, deoarece nu le-am aprobat accesul prin comună”, a adăugat primarul de Budureasa.
Prospecţiunile pentru descoperirea zăcământului de calcar cu brucit au început în 1977. Cercetătorii au considerat că mina din Budureasa ascunde uraniu, însă geologii au descoperit brucit. Zăcământul de brucit a rămas în proprietatea statului român, dar licenţa de exploatare a zăcământului este valabilă pentru o perioadă de 20 de ani.
V.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!