Oradea. „Arta nu caută să dovedească. Opera de artă nu trebuie să îşi dovedească decât frumuseţea sa prin ea însăşi”, spunea monseniorul Vladimir Ghika, cel ale cărui desene şi gravuri fac obiectul celei mai noi expoziţii vernisate la Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural.
În parteneriat cu Arhiepiscopia Romano-Catolică București, Episcopia Greco-Catolică Oradea și Episcopia Romano-Catolică Oradea, expoziţia „Fericitul Vladimir Ghika – In spiritu caritatis – Desene” a fost vernisată ieri, 15 noiembrie. Lucrările sunt expuse în Palatul Princiar, corp B, etaj 1, sălile 12-13, în Cetatea Oradea.
Pe simezele muzeului sunt expuse peste 200 de desene, gravuri și alte lucrări păstrate în „Arhiva Ghika” a Arhiepiscopiei Romano-Catolice București (ARCB), realizate de Vladimir Ghika, fiu al principelui Ioan Ghika şi al Alexandrinei Moret de Blaramberg.
Întru slujirea aproapelui
Vladimir Ghika s-a născut pe 25 decembrie 1873, la Constantinopol. Între 1884-1890 urmează Liceul Fermat Toulouse, după care îşi începe studiile la Şcoala de Ştiinţe Politice din Paris. A avut parte de o aleasă educație „prin lucruri și cărți”- așa cum chiar el mărturisea într-o scrisoare. A studiat Dreptul și Filosofia, apoi Teologia, dedicându-și timpul și viața pentru slujirea aproapelui, devenind preot și martir al credinței. Moare pentru credință la 16 mai 1954, în închisoarea Jilava, și este ridicat la cinstea altarelor de Biserica Catolică pe 31 august 2013. A lăsat în urma sa nu doar o activitate pastorală importantă, ci şi o operă artistică deosebită.
În cadrul expoziţiei sunt prinse doar o parte din lucrările lui Vladimir Ghika. În prima sală sunt prezentate ilustrațiile pregătite pentru cartea „La visite des pauvres”, realizate probabil în jurul anului 1922, niciodată publicate, urmate de „Les intermèdes de Talloires” – o serie de desene originale din anul 1919, apoi de gravurile realizate după aceleași desene, publicate în 1923, în ediție bibliofilă, de Victor Jacquemin, la Paris. Celelalte desene reprezintă letrine, motive decorative, ex libris-uri, două schițe de timbre cu stemele Principatelor Române, proiectul de sigiliu al Consiliului Național al Unității Române, ilustrațiile color Învierea lui Lazăr, Misterele Rozariului (desen neterminat), o pagină de calendar (luna ianuarie), decupaje de tip kirigami din hârtie și desene pe obiecte (două cutii de chibrituri), pe care le-a realizat în scop caritabil pentru a fi scoase la licitație. Expoziția include și un tablou pe spatele căruia se află semnătura sa olografă: Vladimir I. Ghika fericit (1917), precum și multe alte desene și schițe pregătitoare pentru compozițiile sale.
Moderator al vernisajului a fost directorul Muzeului Oraşului Oradea – Complex Cultural, Angela Lupşea. Viceprimarul Mircea Mălan a mulţumit ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscopul Romano-Catolic de București, prezent la vernisaj, pentru faptul că a prilejuit ca aceast eveniment să se realizeze la Oradea, unde spiritul de toleranţă şi înţelegere a fost întotdeauna prezent şi unde diferenţele reuşesc să unească, şi nu să despartă. I-a mulţumit şi episcopului Virgil Bercea, care a insistat ca această expoziţie să aibă loc în oraşul nostru. „Dacă intrăm în viaţa Lui Vladimir Ghika găsim două coordonate. Este insistent în scrierile lui legat de prezenţa cuvântului lui Dumnezeu. Merge mereu între aceste două oglinzi: prezenţa lui Dumnezeu şi prezenţa omului. Dar găsim întotdeauna alături cuvintele, care trebuie să fie inspirate de cuvântul lui Dumnezeu. De la această convingere, el încearcă să răspândească printre oameni o altă convingere, aceea că trebuie să ne lăsăm luminaţi de cuvântul lui Dumenzeu”, a spus la vernisaj ÎPS Ioan Robu.
Părintele vicar Mihai Vătămănelu a citit cuvântul episcopului Virgil Bercea, în care se sublinia faptul că această expoziţie a fost posibilă numai prin colaborarea Episcopiei Greco-Catolice Oradea cu arhidieceza romano-catolică de Bucureşti şi cu cea a Muzeului Oraşului Oradea. Bocskei Laszlo, episcopul romano-catolic de Oradea, a punctat faptul că Vladimir Ghika ni se prezintă ca o personalitate complexă, subliniind că este important acest eveniment pentru faptul că am putem să admirăm, să cunoaştem şi să descoperim nişte valori care nu trebuie să rămână uitate.
Descoperitor de frumos
Curatorul expoziţiei, Anna Maria Orban, mărturiseşte că a fost fermecată de lucrările din expoziţie când le-a văzut pentru prima dată. „Este imporatnt să atragem atenţia asupra dimensiunii lucrărilor, pentru că nu ne confruntăm cu lucrări monumentale, ci cu nişte imagini-bijuterii, care atrag şi te obligă să te apropii de ele şi să le studiezi. Aproape că simţi respiraţia lui Ghika, imaginându-l trasând aceste linii cu atâta siguranţă şi cu atâta fantezie. Vladimir Ghika este o personalitate complexă, un mare caracter, un descoperitor de frumos şi un transmiţător de idei”.
Suntem prinşi într-o lume imaginară, fantastică, o lume plină de mister, încărcată cu credință și har dumnezeiesc, puse în slujba Bisericii creștine, în slujba aproapelui și a țării sale, România, subliniază curatorul Anna Orban. „În opera de artă nu trebuie să imităm natura, ci pe Dumnezeu în natură”, spunea Vladimir Ghika. Expoziţia- eveniment va putea fi vizitată până în 15 martie 2019.
Citiți principiile noastre de moderare aici!