Zeci de reprezentanţi ai fermierilor bihoreni au luat parte miercuri la întâlnirea organizată la Direcţia pentru Agricultură Bihor. În cadrul acestei întâlniri fermierii prezenţi au discutat cu Avram Fiţiu, secretarul general al Federaţiei Naţionale de Agricultură Ecologică o fişă tehnică legată de vânzare şi o fişă tehnică legată de procesare. S-a vorbit şi despre mesajul pe care fermierii îl vor duce la nivel la GAL peste o lună de zile când vor începe negocierile cu ei.
Întâlnirea de miercuri a fost precedată de o altă întâlnire, de vineri, iniţiată ca urmare a unor întrebări repetate din partea proprietarilor şi utilizatorilor de păşuni. „Am constatat existenţa unor grave deficienţe în ceea ce priveşte modul de înţelegere şi aplicare a legislaţiei dar şi a măsurilor de finanţare în domeniul creşterii animalelor şi a utilizării raţionale a păşunilor în judeţ. Astfel că am organizat o întâlnire cu preşedinţii asociaţiilor crescătorilor de animale şi reprezentanţi ai asociaţiilor urbariale şi composesoratelor din Bihor, întâlnire la care a luat parte şi preşedintele Federaţiei naţionale a Crescătorilor de Animale, Claudiu Frânc şi secretarul general al Federaţiei Naţionale de Agricultură Ecologică, Avream Fiţiu”, a precizat Nicolae Hodişan, dirrectorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor.
Dacă prima întâlnire a fost una de informare de prezentare, acesta a două întâlnire de ieri a fost una mai tehnică.
Programul LEADER
LEADER este un program care funcţionaeză în România prin instrumente care la nivel local se cheamă Grupuri de Acţine Locală (GAL-uri), structuri formate din actori publici şi privaţi. „Asta înseamnă 10-12 primării. Un judeţ are 3-5 GAL-uri în funcţe de mărimea judeţului şi de interesul pe care primarii l-au avut în a se organiza în aceste GAL-uri. Unele există de câţiva ani altele se înfiinţează acum. Vor rămâne însă şi teritorii, primării care nu vor fi cuprinse în nici un GAL, aşa numitele pete albe” a precizat Avram Fiţiu, secretarul general al Federaţiei Naţionale de Agricultură Ecologică.
Bugetul pe care un GAL l-a avut în ultima programare a fost de 2,5 milioane de euro iar bugetul care se aşteptă în noua programare va fi undeva la trei milioane de euro, în funcţe de anumite criterii.
„Aceste GAL-uri, ca elemente de natură administrativă, au şi o prioadă legată de obţinerea finanţării. Etapele sunt următoarele: începând de la 1 noiembrie până în 1 februarie trebuie să îşi definească strategia de dezvotare locală, adică bugetul pe următorii şase ani, şi să-şi stabilească direcţiile tehnice de acţiune. Nu Bruxelles-ul, nu Bucureştiul decid ce finanţeze un GAL ce treritoriul, actori privaţi şi publici, decid după o consulatre în teritoriu. Asta înseamnă că trei luni de zile GAL-ul va veni în fiecare sat şi va face şedinţe pubilice de consultare a teritorilul, în care teritoriul va trebui să-şi spună punctul de vedere, ce nevoi are în domeniul social, cultural, economic, pe care GAL-ul le-ar putea deservi. Suntem la a doua programare a programului LEADR şi ar trebui ca şi noi agricultorii să intervenim, şi dacă se poate într-o manieră organizată”, le-a explicat secretarul general al FNAE agricultorilor bihoreni.
De la 1 noiembie trebuie să înceapă pregătirea acestor staregii de dezvoltare local.
„Până acum noi am pregătit GAL-urile, le-a avertizat că vrem să jucăm un rol activ în acesată nouă programare, le-a ajutat să înţeleagă care sunt nevoiele lumii agricole, faptul că avem nevoi legate de procesare, o problemă destul de gravă nerezolvată în România de astăzi, vindem laptele şi legumele la preţ de nimic.
Depinde de noi dacă la nivel de asociaţii de crescători de animale, de legumicultori, de apicultori vom avea forţa să ne includă la masă ca şi parteneri”, a concluzionat acesta.
Citiți principiile noastre de moderare aici!