În preajma Sfintelor Sărbători ale Învierii Domnului Nostru Iisus Hristos, pe lângă activitatea liturgică zilnică, activităţile religioase derulate în penitenciar de către preotul capelan, Dan Lele, au cuprins şi o săptămână Duhovnicească, perioadă în care toţi deţinuţii dobândesc cunoştinţe în legătură cu istoricul, cu credinţa şi cu obiceiurile sărbătorilor pascale în credinţa ortodoxă, preotul capelan contribuind în mare măsură la menţinerea unui climat de disciplină şi linişte sufletească a celor custodiaţi. Slujba de Înviere a fost transmisă prin televiziunea cu circuit închis a instiuţiei iar vestea Învierii şi împărţirea Sfintelor Paşti a fost adusă în fiecare cameră. Totodată, în cadrul acţiunii caritabile „Din inimă pentru toţi”, au fost organizate şi desfăşurate o serie de activităţi care au ca scop implicarea, sensibilizarea şi responsabilizarea deţinuţilor, prin valorificarea abilităţilor, aptitudinilor şi intereselor acestora, cu suport din partea voluntarilor instituţiilor şi fundaţiilor partenere în cadrul acestui proiect. Activităţile derulate în cadrul proiectului de Paşti au constat într-o primă acţiune caritabilă mai exact în donarea de către deţinuţi a unor sume de bani din activităţile productive desfăşurate de deţinuţi, către persoanele vârstnice internate în Căminul de Bătrâni din Batăr, care se confruntă cu mari lipsuri materiale. Până în prezent, un număr de 50 de deţinuţi au donat bani, suma totală depăşind 1400 lei.
O altă acţiune caritabilă, care a constat în renunţarea de către deţinuţi la raţia de pâine dintr-o zi, pâine care a fost de asemenea oferită aceluiaşi Cămin din Batăr. Deţinuţii au mai participat la o activitate de decorare a ouălor de Paşti, au fost oferite persoanelor vârstnice internate în cadrul Fundaţiilor „Consistoria Efrem Beniamin” şi „Sf. Mihail”, din Oradea. Câţiva deţinuţi s-au bucurat de asemenea de o activitate socială „ Sărbători cu tata”, care a presupus organizarea de întâlniri atât între deţinuţi şi copiii aflaţi în sistem de protecţie şi în familii, cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paşti cât şi între tinerii aflaţi în penitenciar şi familiile acestora, la ele participând un număr de 19 deţinuţi şi 24 de copii minori. Toţi copiii prezenţi la întâlnirile cu taţii lor au primit mici daruri constând în pacheţeleu dulciuri, oferite de către Asociaţia „Consiliaris” şi de către Fundaţia Liman din Oradea. Ca urmare a conduitei exemplare pe care au avut-o pe parcursul detenţiei, 183 de persoane private de libertate au fost recompensate cu suplimentarea dreptului de a primi vizită şi pachet, iar alţi trei cu permisiunea ieșirii din penitenciar pentru 1-5 zile. În perioada Sărbătorilor Pascale persoanele private de libertate au avut dreptul să primească, prin intermediul sectorului vizită un pachet suplimentar cu alimente tradiţionale.
Moment cu Ansamblul „Crişul”
Totodată, În cadrul proiectului educativ,,De vorbă cu personalităţile locale’’, iniţiat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, specialişti din cadrul Penitenciarul Oradea şi-au propus, organizarea unor întâlniri cu personalităţi marcante din zonă.
Astfel, la sediul locului de detenţiei orădene, a avut loc întâlnirea cu membrii ansamblului „Crişul”, participanţi la concursul „Românii au talent” şi la multiple spectacole în judeţ, în ţară şi chiar în străinătate. Aceştia le-au vorbit deschis, celor 32 de deţinuţi prezenţi despre importanţa dezvoltării unor calităţi umane precum: dorinţa de cunoaştere şi perfecţionare, munca, studiul, perseverenţa, corectitudinea în detrimentul continuării activităţilor infracţionale. Totodată, acestora le-au fost prezentate dansuri demonstrative care au strâns ropote de aplauze. Activitatea a fost transmisă în direct prin televiziunea cu circuit inchis a penitenciarului.
Scopul acestor acţiuni urmăresc promovarea adevăratelor valori sociale şi prezentarea directă a unor aspecte de viaţă care le-au marcat existenţa acestor persoane, aspecte care pot constitui subiecte de reflecţie şi pot canaliza resursele individuale ale celor prezenţi în scopul adoptării unor conduite acceptate din punct de vedere social.
Citiți principiile noastre de moderare aici!