Joi, 23 mai, a avut loc vernisajul expozițiilor „100 de ani de la vizita familiei regale la Oradea” și „Regina Maria, un veac de inspirație”. Prezent a fost chiar Principele Radu al României, uimit de expozițile oferite de Muzeul Orașului Oradea.
În deschiderea evenimentului a fost intonat Imnul Regal „Trăiască Regele!” de către Corul Liceului „Gheorghe Lazăr” din Pecica, Arad, avându-l ca dirijor pe Alexandru Zaharia. În continuare, Angela Lupșea, director al Muzeului Orașului Oradea, a prezentat câteva caracteristici ale expozițiilor, menţionând și câteva vorbe spuse chiar de Regina Maria: „Deci, tot ce cred că pot să fac este să sper, iar eu am sperat întodeauna, toată viața mea”.
Principele Radu al României, reprezentantul Casei Regale a României, a spus în cuvântul său: „Eu nu fac altceva decât să-l reprezint, astăzi, pe Custodele Coroanei într-o împrejurare care face cinste întregii națiuni române pentru că, e adevărat, Regele Ferdinand și Regina Maria sunt părinți ai istoriei noastre moderne, pentru că inspiră generația foarte tânără la ceea ce înseamnă să gândești cu patriotism și cu măsură în această încercată țară”. Acesta a continuat prin a face o paralelă între secole: „Suta de ani pe care astăzi o sărbatorim, pe de-o parte este cea mai sângeroasă parte a noastră, dar tot această sută de ani este și cea mai importantă parte din istoria noastră, prin progresul nemaipomenit pe care l-am făcut”. Principele a punctat faptul că niciunul dintre noi, astăzi, nu am mai fi vorbit limba română dacă regalitatea noastră, din prima jumătate a secolului XX, nu ar fi făcut gesturi „atât de vizionare”.
Prezent la vernisaj, P.S. Sofronie Drincec, episcop al Episcopiei Oradiei și Bihorului, a amintit importanța familiei regale pentru orașul nostru, aceasta alegând orașul Oradea ca primă oprire, în turul prin întreg Ardealul. Acesta a ţinut să menționeze un aspect important al eliberării Oradiei, și anume faptul că Generalul Traian Moșoiu, „Arhanghelul Oradiei”, aparținea de armata Regelui Ferdinand, punctând importanța statuii Regelui Ferdinand în centrul Pieții Unirii, şi faptul că este prilej de bucurie şi noul amplasament al statuii lui Mihai Viteazul în faţa noii catedrale. Nu în ultimul rând, viceprimarul Florin Birta a amintit faptul că dezvelirea statuii regelui în centrul Pieții Unirii a avut susținerea episcopului și a regalității.
Curatorul expoziției, Iulia Gorneanu, a prezentat publicului obiectele din cadrul expoziției: poze ale Reginei Maria și familiei regale, piese de vestimentație, tablouri, colecții de bijuterii, pălării și poșete, o carte cu autograful Reginei Maria, colecția sa de bijuterii.
De joi, expozițiilor le vor fi adăugate sceptrul regal și coroana de oțel, care vor rămâne expuse până pe 3 iunie. Expozițiile „100 de ani de la vizita familiei regale la Oradea” și „Regina Maria, un veac de inspirație” vor rămâne deschise până în 30 august, în Corp A, etaj I, sălile 22 şi 23, şi pot fi vizitate în fiecare zi, de marți până duminică, între orele 10:00-18:00.
Rareş Cernea
student anul I Jurnalism
Citiți principiile noastre de moderare aici!