Ministrul Mediului cere modificări în legislația insolvenței firmelor astfel încât acestea să nu mai poată „dispărea” lăsând în urmă dezastre ecologice sau obligații de mediu neîndeplinite. Apreciază că aceasta ar fi soluția atât la batalele de petrol de la Derna, pentru care România are infringement dar și ale cazuri, între care a nominalizat fosta Electrocentrale SA Oradea.
În turneu
Ministrul Grațiela Gavrilescu a venit, marți, la Oradea și de dimineață a avut o întrevedere cu primarii, viceprimarii, reprezentanți ai administrației locale și ai instituțiilor publice din Bihor. Aceasta s-a derulat în sala mare a Consiliului Județean, cu ușile închise.
Ministrul e într-un turneu prin țară, până la sfârșitul săptămânii urmând să ajungă până în Suceava.
A ținut apoi, o scurtă conferință de presă, la prezidiu fiind încadrată de bihoreanul Dorin Corcheș, vicepreședintele Fondului Național de Mediu, Robert Szep, comisarul general adjunct al Gărzii Naționale de Mediu, prefecul Ioan Mihaiu, președintele Consiliului Județean Pazstor Sandor și vicele Traian Bodea.
„Am reușit să facem o discuție extrem de benefică”, a spus ministrul în deschiderea conferinței.
Ministrul Gavrilescu a început prin a-și prezenta ultimele acțiuni, prima fiind Ordonanța 74 pe deșeurile de ambalaje. Aceasta trasează un cadru pentru ambalajele returnabile, care pot fi revalorificate.
Nu a spus nimic despre unul dintre „instrumentele” cele mai solicitate de administrațiile publice, posibilitatea de a taxa gunoiul produs în gospodărie în funcție de cantitate și nu de persoană, astfel încât omul să poată plăti mai puțin dacă selectează mai bine și depune pe haldă mai puțin gunoi nereciclabil. În absența acestuia, persoanele private simt obligația selectării gunoiului mai mult ca pe o chestiune facultativă – amenzile impuse administrației locale de către Guvern sau asociației de proprietari de către primării nu se resimt direct până la nivelul individului.
Admite, în schimb, că rata de selectare e abia la 11% și că e nevoie de o creștere semnificativă a acesteia, în fiecare an.
Mașini electrice
Gavrilescu a mai anunțat lansarea ghidului de finanțare pentru construirea de stații de reîncărcare pentru mașinile electrice, destinat municipalităților. „Dezvoltăm infrastructura pentru mașinile electrice”, spune ministrul, cu precizarea că Guvernul are ca țintă, până în 2020, în România să fie cumpărate 100.000 de mașini electrice. Participarea financiară a Guvernului e prin Fondul de Mediu, ecobonusul de 10.000 euro pentru mașinile 100% electrice. A mai anunțat suplimentarea programului Rabla până la finalul anului, pentru mașini Euro6 produse în România.
Eurovelo
„Ministerul Mediului, printr-un parteneriat cu Primăria Capitalei, acordă Primăriei Capitalei 10 milioane de euro pentru continuarea infrastructurii pistelor de biciclete”, a anunțat Gavrilescu la Oradea. A continuat cu promisiunea că, după discuțiile cu Pasztor Sandor, anul viitor va lansa primul proiect pilot Eurovelo, deschiderea porților spre Vest, „să-i dăm posibilitate fiecărui turist care vine din afară cu bicicleta să intre în România printr-un circuit ușurat”.
Președintele CJ a mai spus că proiectul va intra pe agenda de lucru a tuturor administrațiilor locale bihorene cu puncte de trecere a frontierei.
Deponee periculoase
Deponeele industriale periculoase au fost un subiect ridicat de primarii din Bihor. Cea de la Derna e cea mai celebră dar și haldele de la Alumina, din Oradea, pun aceeași problemă.
Ministrul Gavrilescu crede că soluția stă în a pistona „societățile private să-și ducă la îndeplinire obligațiile de mediu”, astfel încât administrațiile locale să nu se trezească că acele societăți intră în faliment și statul să fie nevoit să închidă depozitele pe cheltuiala sa.
A mai spus că e constituit un grup de lucru la Guvern, care caută soluții: cum poate statul, pe lege, să intre în posesia terenurilor batalelor și să le igienizeze, rămânând apoi cu terenul. „O să modificăm legea insolvenței pentru că am constatat azi, a N-a oară, că sunt societăți care aveau în autorizația integrată de mediu o listă întreagă de obligații de mediu care trebuiau îndeplinite. Au intrat în insolvență și judecătorul sindic nici măcar nu s-a uitat la obligațiile de mediu ale firmelor, l-au interesat cum să vândă fierul vechi”, spune ea.
În țară sunt 38 de situații care pot degenera până la stadiul cazului „Derna”.
Zahărul ilegalist
În aceeași situație – societăți cu potențial poluator dar aflate pe ducă – e și fabrica Zahărul SA din Oradea. Un control al Gărzii de Mediu a arătat că noul proprietar neamț a început dezafectarea unității, cam 80% din instalații au fost deja îndepărtate de pe amplasament. Asta cu ocolirea obligațiilor din autorizația integrată de mediu. „Există proceduri și există obligații, nu o să-i lăsam sub nicio formă să plece fără să fie puse în operă”, promite ministrul ALDE.
CET Oradea, la colț!
La interpelarea agenției de știri a Consiliului Județean Bihor, ministrul s-a referit și la situația super-amenzii aplicate de Agenția de Protecția Mediului Electrocentrale SA, pentru nedepunerea la timp a certificatelor de emisii de CO2. Conform legii, amenda urma să intre în bugetul Fondului Național de Mediu.
Ministrul a dat de înțeles că nu crede în inocența declarației că sistemul în care trebuiau depuse certificatele nu funcționa când Oradea avea termenul limită de depunere. „Eu nu prea cred în coincidențe. E o modă a unora să spună că sistemul nu a funcționat la o anumită oră, într-o anumită zi”, a spus Gavrilescu.
După încasarea amenzii, Electrocentrale SA a contestat în justiție măsura. Între timp, a intrat în faliment și activitatea de furnizarea de căldură în sistem centralizat a trecut pe Termoficare SA, cu tot cu o parte din activele falimentarea Electrocentrale SA. „Vă spun că ceea ce am constatat eu e dureros, că activele acestei societăți au fost mutate pe alta după care aceasta a intrat în insolvență. Cel care pierde e statul român”, spune ministrul. Ea insistă că Ministerul nu s-a resemnat că nu va vedea acești bani de la Oradea. Între timp, amenda a fost înscrisă la masa credală a Electrocentrale SA. Șansele de încasare integrală a sumei prin valorificarea activelor defunctei sunt nule.
[related-post post_id=”2090207″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!