În weekendul care a trecut, speologi de la Clubul de Speologie Cristal Oradea au fost într-o tură organizată de Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor şi Clubul Speologilor Amatori Cluj, în scopul de monitorizare a liliecilor în peșterile din Munții Pădurea Craiului. S-a intrat în Peştera Izbândiş în extremitatea de sud-vest a comunei Șuncuiuș, în Peştera de la Izvor de pe Valea Mişidului şi în Peştera Osoi, din comuna Vârciorog.
În septembrie 2018 s-a organizat la Anina, în judeţul Caraş Severin, trainingul „Liliecii din mediul subteran: identificare şi conservare”, după cum informează lilieci.ro, la care au participat mai mulţi speologi, printre care şi Nicoleta Crina Gherghel, preşedinta Clubului de Speologie Cristal din Oradea. „Participarea personală la trainingul organizat pe tema liliecilor din subteran a fost una din pură curiozitate, pentru cultură generală. Cursul s-a dovedit a fi unul foarte educativ, deschizându-ne ochii asupra rolului și beneficiilor aduse naturii, de fapt întregului ecosistem, de către micile mamifere subterane”, a spus Nicoleta Gherghel.
Colaborarea cu CSA Cluj şi Cristal Oradea este din anul 2018. În perioada 2010-2013 s-a derulat un proiect de anvergură pe raza a trei judeţe: Bihor, Cluj şi Alba. Proiectul „Conservarea speciilor de lilieci în Munţii Pădurea Craiului, Bihor şi Trascău”, co-finanţat de către Uniunea Europeană, a fost realizat de către Agenția pentru Protecția Mediului Bihor, Asociaţia pentru Protecţia Liliecilor din România şi Institutul de Speologie „Emil Racoviţă”. Principalul obiectiv al proiectului a fost asigurarea pe termen lung a conservării populaţiilor de lilieci în arealul proiectului, dar şi creşterea gradului de conştientizare în rândul publicului larg, referitor la importanţa ecologică a liliecilor şi necesitatea protecţiei lor. De asemenea s-a dorit crearea unei reţele de specialişti şi organizaţii care să poată contribui la monitorizarea pe termen lung a populaţiilor de lilieci din zona proiectului. În cadrul proiectului au fost închise într-un mod favorabil liliecilor 15 peşteri.
Cercetarea şi monitorizarea liliecilor din zonă a continuat însă și după finalizarea acestui proiect. „Prezenţa noastră în zonă este una continuă, care nu va înceta niciodată în Bihor şi Munţii Pădurea Craiului. Avem în vedere zeci de peşteri împreună cu colegii de la cluburile de speologie, în care evaluăm împreună liliecii”, explică Szilárd-Lehel Bücs, preşedintele Centrului pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor/lilieci.ro. „În Munţii Pădurea Craiului şi în Bihor sunt colonii foarte importante din mai multe specii cum ar fi liliacul comun, liliacul mare cu potcoavă sau liliacul cu aripi lungi. Sunt colonii care sunt importante la nivel naţional şi chiar continental. În turele de peşteră identificăm speciile care sunt prezente, numărul exemplarelor şi pe baza acestor informaţii putem să ne gândim la măsuri de conservare. În 2010-2013, în cadrul proiectului Life au fost închise mai multe peşteri cu grilaje prietenoase faţă de lilieci pentru a proteja aceste colonii în sezoanele cheie, adică vara şi iarna. Este una din metodele de a proteja coloniile. Dar acestea se pot proteja şi printr-o atitudine corectă a vizitatorului: nu se face gălăgie, nu se iluminează direct liliecii, preferabil să se evite coloniile sau să nu se viziteze iarna acele peşteri unde liliecii hibernează, ci mai degraba primăvara, când nu sunt prezenţi. Încercăm să transmitem aceste informaţii atât cluburilor de speologie cu care colaborăm cât şi publicului larg”, spune Szilárd-Lehel Bücs.
Liliacul anului
Membrii Centrului pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor au fost invitaţi în mai multe oraşe, inclusiv Oradea, pentru a ţine prezentări în şcoli. Au avut un feedback foarte bun, copiii fiind mereu entuziasmaţi şi interesaţi să afle cât mai multe despre lilieci. Sunt deschişi la astfel de colaborări cu şcolile şi pe viitor. În perioada 4-6 februarie, în cadrul celei de a XIV-a ediţii a galei de proiecţii „Expediţia – Chemare în necunoscut” organizată de Clubul de Speologie Cristal Oradea, Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor va avea o prezentare despre liliecii din România. De asemenea, până în 10 februarie fiecare îşi poate vota pe https://lilieci.ro/stiri-si-noutati/liliacul-anului-editia-2019/ favoritul în competiția „Liliacul anului 2019” în România. Acest obicei există în mai multe țări europene, desemnarea având la bază importanța speciei respective pentru mediul nostru sau pentru cercetarea liliecilor. În noiembrie – decembrie 2018 a avut loc o dezbatere scurtă și o preselecție în interiorul comunității experților de lilieci din România, unde s-a căzut de acord asupra a trei specii de lilieci din România din totalul de 32. Aceștia au devenit cei trei finaliști pentru ediția din 2019 a competiției. Ei sunt: liliacul cu aripi lungi, liliacul cu urechi mari şi liliacul nordic. În restul anului vor se vor prezenta cât mai multe și diverse informații despre specia câștigătoare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!